X

Τρεις προσφορές για τους υδρογονάνθρακες σε Δυτική Ελλάδα και Κρήτη

Οι προσφορές και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα ανακοινωθούν μετά την αποσφράγιση των προσφορών που εκτιμάται ότι θα γίνει τον Αύγουστο.

Ant1news


Της Φαίης Χρυσοχόου

Τρεις είναι οι προσφορές πετρελαϊκών εταιρειών  για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης. 

Η προθεσμία  η οποία είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13-11-2014 έληγε το μεσημέρι χωρίς να δοθεί παράταση. 

Οι αιτούμενες περιοχές στις οποίες αναφέρονται οι προσφορές καθώς και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα ανακοινωθούν μετά την αποσφράγιση των προσφορών που εκτιμάται ότι θα γίνει τον Αύγουστο αφού πρώτα οριστεί Επιτροπή Αξιολόγησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι Αιτούντες που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια θα κληθούν σε διαπραγμάτευση στη βάση των προσφερόμενων ανταγωνιστικών στοιχείων και θα ακολουθήσει η σύναψη σύμβασης παραχώρησης για κάθε περιοχή  που αναμένεται έξι μήνες μετά το άνοιγμα των προσφορών δηλαδή το Φεβρουάριο του 2016. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος βασική κατεύθυνση αποτελεί η ενίσχυση της αξιοποίησης του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με σύνεση, διαφάνεια και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και με στόχο τη μεγιστοποίηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού οφέλους.