X

Το «κλειδί» της αποψινής ψηφοφορίας

Ο καθοριστικός αριθμός που μπορεί να οδηγήσει σε «κυβέρνηση ανοχής» ή σε προκήρυξη εκλογών. Τα σενάρια για αλλαγή κυβερνητικού εταίρου και οι νέοι συσχετισμοί.

Ant1news

Του Ανδρέα Μιχ. Παναγόπουλου

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με τους ΑΝΕΛ, εάν οι διαρροές απόψε είναι λιγότερες από 40 και εφόσον θα δίνουν ψήφο ανοχής Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ.

Εάν οι διαρροές είναι περισσότερες, υπάρχει εμμέσως θέμα «δεδηλωμένης» και είναι ανοικτές οι εκλογές ή και η αλλαγή κυβερνητικού παρτενέρ. Αν και «παίζει»  και το αντιφατικό σενάριο, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να τον ψηφίσουν βουλευτές οι οποίοι θα έχουν καταψηφίσει τα μέτρα. Κάτι, που προανήγγειλε ο Λαφαζάνης για να μην κατηγορηθεί ότι συμβάλλει στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης, ενδεχομένως και με στόχο να αυξηθούν οι διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία.

Παροχή εμπιστοσύνης σε μια Κυβέρνηση μπορεί να δοθεί και από 120 βουλευτές - τα 2/5 της Βουλής- με την προϋπόθεση ωστόσο αυτοί να αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.

Συγκεκριμένα, με βάση το  άρθρο 84 παρ 6. του Συντάγματος, μπορεί  να υπάρξει έγκριση μιας Κυβέρνησης και από 120 βουλευτές, αν παρόντες είναι κατ' ανώτατον 239, δηλαδή να απουσιάζουν εσκεμμένα τουλάχιστον 61. Ως εκ τούτου στην αποψινή ψηφοφορία, οι διαρροές από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν πρέπει να ξεπεράσουν τις 41-42, εάν εξακολουθεί να ισχύει η «διαρροή» του Μεγάρου  Μαξίμου, ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια κομματική σύνθεση.

Εφόσον ισχύει αυτό, αν οι διαρροές συνολικά από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ξεπεράσουν τις 42, ο κ. Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές.

Υπάρχει και η λύση να αλλάξει ο κυβερνητικός εταίρος και να προστεθούν οι 17 Βουλευτές του Ποταμιού και οι 13 του ΠΑΣΟΚ. Αν υπολογιστεί ότι μέχρι τώρα οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ που διαθέτει 149 βουλευτές, φθάνουν τις  34-35 είναι προφανές ότι η ψηφοφορία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ανατροπές και πολιτικές εξελίξεις.

Στην περίπτωση που τα «κουκιά» ξεπερνούν τα 120, ο Αλέξης. Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά, με Κυβέρνηση μειοψηφίας. Προϋπόθεση είναι ότι Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να είναι απόντες και να στηρίζουν έτσι τα μέτρα της κυβέρνησης.  

Η «δεδηλωμένη» σε νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση απαιτεί ασυζητητί 151 έδρες, σύμφωνα και με το άρθρο 37, που ορίζει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να διορισθεί Πρωθυπουργός - άρα και να ορισθεί  Κυβέρνηση- να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, δηλαδή 151 από τις 300.

Το άρθρο 84 που επιτρέπει την παροχή εμπιστοσύνης με 120 βουλευτές, δεν αναφέρεται σε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση. Γι΄ αυτό και στο ίδιο άρθρο περιγράφονται και οι όροι που γίνεται δεκτή ή απορρίπτεται η αντίστοιχη πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, το Σύνταγμα επιτρέπει ο συνολικός αριθμός των βουλευτών να περιοριστεί ακόμη και στους 200 και άρα για να υπάρξει δεδηλωμένη δεν απαιτούνται 151 έδρες.