X

Eurogroup: Εγκρίθηκε επί της αρχής το 3ο δάνειο από τον ESM

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν γρήγορα τη δεύτερη δέσμη μέτρων έως τις 22 Ιουλίου. Τι αναφέρει η ανακοίνωση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

Ant1news



Την έγκριση του επί της αρχής για την τριετή στήριξη της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) έδωσε σήμερα το Eurogroup, θέτοντας ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, οι θεσμοί θα διαπραγματευτούν τάχιστα για ένα νέο μνημόνιο κατανόησης, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά τους όρους για την παροχή οικονομικής στήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούν τις ελληνικές αρχές να εγκρίνουν την δεύτερη δέσμη μέτρων έως τις 22 Ιουλίου.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της ευρωζώνης είχε αναφέρει ότι το Eurogroup συμφώνησε στην καταβολή 7 δις ευρώ, ως δάνειο – γέφυρα προς την Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup:


«Το Eurogroup καλωσορίζει την υιοθέτηση από την Ελληνική Βουλή όλων των δεσμεύσεων που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.

Με βάση τη θετική αξιολόγηση των Θεσμών, η οποία κατέληξε ότι οι αρχές έχουν εφαρμόσει την πρώτη δέσμη των τεσσάρων μέτρων εγκαίρως και με συνολικά ικανοποιητικό τρόπο και ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης έχει περιληφθεί στον πρόλογο του εφαρμοστικού νόμου που υιοθετήθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, φθάσαμε σήμερα στην απόφαση να χορηγήσουμε επί της αρχής μία 3ετή στήριξη σταθερότητας από τον ESM στην Ελλάδα, η οποία εξαρτάται από την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών.

Με την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την επίσημη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας, οι Θεσμοί θα αναλάβουν το έργο της ταχείας διαπραγμάτευσης ενός Μνημονίου Κατανόησης (MoU), που θα περιλαμβάνει αναλυτικά τους όρους για την παροχή οικονομικής στήριξης.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν γρήγορα τη δεύτερη δέσμη μέτρων έως τις 22 Ιουλίου, όπως προβλέπεται στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης και να επικαιροποιήσουν τη νομοθεσία που σχετίζεται με την πρώτη δέσμη μέτρων για να συνάδει με τις συστάσεις που έγιναν από τους Θεσμούς στην έκθεση συμμόρφωσης».