X

Δευτέρα ανοίγουν οι τράπεζες - Διεύρυνση των τραπεζικών συναλλαγών

Τι θα ισχύει για αναλήψεις, επιταγές, προθεσμιακές καταθέσεις, επιταγές, συναλλαγές στο εσωτερικό, εξωτερικό και τη μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων.

Ant1news

Ανοίγουν οι τράπεζες τη Δευτέρα και ανοίγει ένα μεγάλο σύνολο υπηρεσιών στα ταμεία. Ωστόσο, το όριο ανάληψης παραμένει το ίδιο, 60 ευρώ από ΑΤΜ και 120 ευρώ από τους συνταξιούχους και ανέργους, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ.Μάρδας διευκρίνισε ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα 120 ευρώ και την επόμενη εβδομάδα.

Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο σωρευτικής ανάληψης του ημερήσιου ορίου ανάληψης των 60 ευρώ σε περισσότερες μέρες. Για παράδειγμα, να μπορεί κάποιος αν δε σηκώσει μία μέρα 60 ευρώ, να πάρει την επόμενη 120, μετά από τρεις μέρες 180, κ.ο.κ.

«Οι επιταγές θα εξυπηρετούνται, ακόμα κι έληξαν κατά τη διάρκεια της αργίας, θα μπορούν να πληρωθούν. Με την επιταγή θα μπορεί να εξοφληθεί ο,τιδήποτε, σε οποιονδήποτε» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής Υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα είναι διευκόλυνση των επιχειρήσεων, αφού θα μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.

Ειδικότερες ρυθμίσεις που ανέφερε είναι οι εξής:

Για τους φοιτητές στο εξωτερικό: μεταφορά 5000 ευρώ ανά τρίμηνο

Επιχειρήσεις: Οποιαδήποτε επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο εισάγει χρήματα, μπορεί το 80% να το πάρει.

Προθεσμιακή κατάθεση: Μπορεί να γίνει σπάσιμο μερικό ή πλήρες( σε μισθούς, νοσήλια).

«Λειτουργεί ένα σύστημα χωρίς να κινείται χρήμα από τους πολίτες, τα υπόλοιπα λειτουργούν κανονικά» είπε ο κ.Μάρδας.

Ειδικότερα για το εξωτερικό, εξήγησε ότι «οι ελληνικές κάρτες χρησιμοποιούνται κανονικά στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι δυνατή η ανάληψη των μετρητών. Η χρήση της κάρτας είναι απεριόριστη βάσει των ισχυουσών διατάξεων και ορίζεται από το ανώτατο ημερήσιο όριο της κάρτας».

«Κάποιος που φεύγει στο εξωτερικό μπορεί να πάρει μαζί του μέχρι 10.000 ευρώ σε μετρητά. Δεν μπορεί όμως να τα πάρει από την τράπεζα. Αυτό είναι το όριο που ορίζεται από την ΠΝΠ» είπε αναφερόμενος στη μεταφορά μετρητών εκτός συνόρων.

Τέλος, είπε ότι σήμερα θα εξεταστεί ο τρόπος μετακύλυσης εξέτασης ειδικών αιτημάτων από την ειδική επιτροπή στις τράπεζες. Τα ειδικά αιτήματα, δηλαδή, για ανάληψη μετρητών άνω του επιτρεπόμενου ορίου, θα εξετάζονται από τα ίδια τα υποκαταστήματα των τραπεζών.