X

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Λακωνία

Σε τουλάχιστον τρία μέτωπα μαίνεται η φωτιά στη Λακωνία. Ένας 58χρονος νεκρός από έμφραγμα. Οι αρχές έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία των οχημάτων από και προς Νεάπολη.

Ant1news

Ανεξέλεγκτα κινείται η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας. Το πύρινο μέτωπο έχει πλευρίσει από τα ανατολικά την Νεάπολη, ενώ μπήκε μέσα στο χωριό Άγιος Νικόλαος κι έφτασε έως τη θάλασσα, όπου ακόμα και με καΐκια απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη και οι αρχές έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία των οχημάτων από και προς τη Νεάπολη Λακωνίας στο ύψος του χωριού Άγιοι Απόστολοι. Επιβεβαιώνεται παράλληλα η πληροφορία για έναν 58χρονο αλλοδαπό νεκρό, ο οποίος είχε μεταφερθεί νωρίτερα στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με έμφραγμα και αναπνευστικά προβλήματα από καπνούς, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Στο γηροκομείο Νεάπολης έχουν μεταφερθεί το προσωπικό και οι ασθενείς του Κέντρου Υγείας της πόλης. Παράλληλα, με απόφαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τα Κέντρα Υγείας Μολάων και Σπάρτης, καθώς και το νοσοκομείο της πόλης, βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να εξυπηρετούν τα έκτακτα περιστατικά. Άγνωστος αριθμός ανθρώπων έχει εγκλωβιστεί στο λιμάνι του Αγίου Νικαλάου, όπου αδυνατούν να προσεγγίσουν οι από αέρος δυνάμεις, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Σε ό,τι αφορά τα μέτωπα της φωτιάς, τουλάχιστον τρία μέτωπα έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή λίγο έξω από τους Αγ. Αποστόλους. Το ένα μέτωπο βρίσκεται στο βουνό πίσω από τη Νεάπολη και κινείται βορειοανατολικά. Το δεύτερο μέτωπο κινείται νοτιοανατολικά και το τρίτο, και πλέον σοβαρό, κινείται προς τον κάμπο και έχει φθάσει στις παρυφές των Αγίων Αποστόλων.

Ολος ο κόσμος στην ευρύτερη περιοχή έχει κινητοποιηθεί, προκειμένου να συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης με τις δικές του δυνάμεις. Μέχρι και ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας - Σπάρτης κ. Ευστάθιος εθεάθη στη θέση του συνοδηγού σε βυτιοφόρο όχημα κινούμενο στο μέτωπο της φωτιάς.

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα ένα αεροσκάφος καναντέρ έκανε αναγκαστική προσγείωση πάνω από το χωριό Φαρακλό. Οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 μεταφέρονται με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την  αναγκαστική προσγείωση τραυματίσθηκε ελαφρά ο κυβερνήτης του αεροσκάφους. Πάντως σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος.

 

Η περιοχή έχει μετατραπεί σε πύρινη ανεξέλεγκτη κόλαση από τα ξημερώματα, όταν λίγο πριν τις 4.00 ξέσπασε φωτιά στη δασική περιοχή Φαλακρό στους Μαλάους Λακωνίας. Η φωτιά εξαπλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή και έχει περάσει μέσα από τα χωριά Καστανιά, Μεσοχώρι, Λάχι και Άγιος Νικόλαος, τα οποία έχουν εκκενωθεί, όπως και δύο παιδικές κατασκηνώσεις. Τα παιδιά από την κατασκήνωση και οι ευπαθείς ομάδες έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 8 έως 9 μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο των επτά καναντέρ που επιχειρούν στην περιοχή. Από εδάφους επιχειρούν πάνω από 50 οχήματα της Πυροσβεστικής, καθώς και υδροφόρες των Δήμων, ενώ οι τοπικές αρχές κάνουν έκκληση για βοήθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του δήμου Μονεμβασιάς, η οποία τελικώς έγινε υπό την προεδρία του Γ.Γρ. του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτου Φιλιππάκου, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δεν κατάφερε να φθάσει ακόμη στη Νεάπολη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αντιπεριφερειάρχες, τοπικές αρχές και αρμόδιοι παράγοντες, αποφασίσθηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ενισχύσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πύρινο μέτωπο.