X

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Υμηττό

Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και των εθελοντών και με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών.

Ant1news

Η εξασθένηση των ανέμων έδωσε τη δυνατότητα στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τη γιγαντιαία πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στον Υμηττό.

Στην περιοχή του Καρέα απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές, ενώ εκκενώθηκε και το σπίτι το Χαμόγελο του Παιδιού.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 12:30 και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 70 πυροσβεστικά οχήματα 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 10 υδροφόρες των ΟΤΑ ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις 7 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται στο να οριοθετηθεί η περίμετρος της πυρκαγιάς και να περιοριστούν τα ενεργά μέτωπα ώστε να μην φτάσουν οι φλόγες στις παρακείμενες κατοικίες.

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνει στους κατοίκους της Αττικής να μην άσκοπες μετακινήσεις ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν άνετα τα πυροσβεστικά οχήματα και να ακολουθούν τις οδηγίες των πυροσβεστών και των αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.

Απόλυτα σίγουρος ο δήμαρχος Ηλιούπολης ότι οι πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμούς

«100% σίγουρος ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια» δηλώνει ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος.

Σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βαλασόπουλος πρόσθεσε ότι ο ίδιος, καθώς βρισκόταν στο μέτωπο προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς, άκουσε «τουλάχιστον 3 εκρήξεις σε σημεία που είχαν αποστάσεις μεταξύ τους πάνω από 300 μέτρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν κάηκε κανένα σπίτι στο δήμο της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας, ενώ «στο Βύρωνα έχει καεί μια ταβέρνα και τίποτα άλλο», λέγοντας «ότι βασικός στόχος ήταν να σωθούν τα σπίτια και οι άνθρωποι και τα καταφέραμε».

Επίσης υπογράμμισε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις των εθελοντών αλλά και του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να «αντιμετωπιστεί η παραμικρή αναζωπύρωση άμεσα».

Άγριο “κράξιμο” στον Λαφαζάνη από κατοίκους του Καρέα

Αντιμέτωπος με την οργή των κατοίκων του Καρέα για την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να θέσει υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή, βρέθηκε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο, να σβήσει γρήγορα η φωτιά, να ησυχάσει ο κόσμος και να γλιτώσουμε από μια τραγωδία», δήλωνε ο κ. Λαφαζάνης για την πύρινη λαίλαπα στον Υμηττό, όταν κάτοικοι του Καρέα έσπευσαν να τον αποδοκιμάσουν, κατηγορώντας τον για μικροκομματική εκμετάλλευση της κατάστασης.

«Τι ήρθατε να κάνετε εδώ πέρα; Εξηγήστε μου. Μικροπολιτική; Τι είναι αυτό που κάνεις τώρα;» του είπε ένας νεαρός. Ένας άλλος άνδρας του φώναξε: «Να σηκωθείς να φύγεις! Βγάλε το σακάκι, άμα θέλεις, και κάτσε βοήθα!»

Η κατάσταση εκτονώθηκε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων…