X

Σε πύρινο κλοιό η Νεάπολη Λακωνίας

Υπό μερικό ελεγχο το ένα απο τα τρία μέτωπα. Εκκενώθηκαν 4 χωριά. Νεκρός 58χρονος ομογενής. Κάηκαν σπίτια και αγροτο-καλλιέργειες.

Ant1news


Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται το ένα από τα τρία μέτωπα της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στη Νεάπολη Βοιών. Πρόκειται για το πύρινο μέτωπο στις παρυφές της κωμόπολης και στα γύρω χωριά. Αντιθέτως, σε εξέλιξη βρίσκεται το βορειοανατολικό μέτωπο της φωτιάς πίσω από το βουνό που κατευθύνεται προς την Καστανιά όπου καίει δασική έκταση. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο.

Στο χωριό Άγιος Νικόλαος κάηκαν περί τα 10 περίπου σπίτια. Άγνωστος είναι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά στο σύνολο της καμένης έκτασης.

Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στη Νεάπολη, σε όλη την ευρύτερη περιοχή και τα Κύθηρα. Η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί το μεσημέρι, καθώς κάηκαν οι ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ.

Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 03:45 τα ξημερώματα σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, πάνω από τη Νεάπολη και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις. 





Από τη φωτιά προκλήθηκε μεγάλη καταστροφή στα χωριά ανατολικά της Νεάπολης, όπως Λάχι, Φαρακλό, Αγ. Νικόλαος, Κάμπος, ενώ στη Νεάπολη έχουν καταστραφεί αρκετές καλλιέργειες. Ενας 58χρονος Ελληνο-Ελβετός έπαθε ανακοπή και απεβίωσε έξω από το Κέντρο Υγείας Νεάπολης, λίγο πριν εκκενωθεί περικυκλωμένο από φλόγες. Ο Ελληνο-Ελβετός είχε φτάσει στην περιοχή μόλις πριν από δυο ημέρες για διακοπές.

Στην περιοχή περιόδευσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος δήλωσε  ότι «προέχει η συνδρομή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών με πρώτη την Πυροσβεστική, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες. Σε αυτόν τον τομέα ο συντονισμός που υπήρξε από την πρώτη στιγμή ήταν καθοριστικός, παρά το μέγεθος και την ένταση της πυρκαγιάς». Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι εκκενώθηκαν εγκαίρως τα χωριά, το γηροκομείο, οι κατασκηνώσεις και το Κέντρο Υγείας και ότι σώθηκαν πολίτες.

Τη Δευτέρα αναμένεται στην Νεάπολη ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου προκειμένου να επιθεωρήσει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή που έχει υποστεί η περιοχή. Στη συνέχεια, ο κ. Αποστόλου θα προεδρεύσει σύσκεψης για την στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων,. Πρώτο και κύριο θέμα που θα συζητηθεί είναι η χορήγηση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, καθώς έχουν καεί όλοι οι βοσκότοποι της περιοχής.