X

Κατρούγκαλος: Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας. Τι είπε ο απερχόμενος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ant1news

Αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εργασίας, καθώς σήμερα ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης παρέδωσε το υπουργείο στον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο Πάνος Σκουρλέτης κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης παραλαβής τόνισε πως «μέσα σε 6 μήνες μας δόθηκε η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τα αποτελέσματα μιας 5χρονης βάρβαρης πολιτικής. Κάναμε μικρά βήματα που κάποια από αυτά είχαν και αποτελέσματα. Προλάβαμε την τελευταία στιγμή τις απολύσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση έκανε δύσκολη και πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση, περάσαμε το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, πριν λίγες μέρες περάσαμε και τον νόμο για την επανασύνδεση της ΔΕΗ σε άπορες οικογένειες. Μόλις την Παρασκευή υπογράφηκε και η ΚΥΑ για το έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους του «Πεντελικόν».

«Όλα αυτά ήταν μικρά, αλλά ενδεικτικά βήματα. Κάναμε ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό δίνοντας ανάσες σε μικρομεσαίους. Θα τα υπερασπιστούμε αυτά τα μέτρα, γιατί είναι στη σωστή κατεύθυνση. Προμετωπίδα ο νόμος για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Επανεκκινήσαμε τον διάλογο, πήγαμε στο εξωτερικό και μιλήσαμε με τον ILO. Παρά τη συμφωνία και τα εμπόδια, θα επιχειρήσουμε με όπλο τον ILO να κάνουμε πράξη την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Για τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, πρέπει να δούμε κάτω από τις νέες συνθήκες ο στόχος αυτός θα μείνει ζωντανός, όπλο εδώ και η μελέτη του ΟΟΣΑ. Ο νέος υπουργός κ. Κατρούγκαλος μπορεί να προχωρήσει αυτά τα ζητήματα.», είπε σύμφωνα με το Βήμα, ο Πάνος Σκουρλέτης.



Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Στρατούλης στην δική του ομιλία ανέφερε σχετικά με το «όχι» στη συμφωνία ότι συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση και ότι ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τα πάντα για εφαρμοστεί το πρόγραμμα του κόμματος. Συγκεκριμένα είπε «ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσω να στηρίξω τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων. Θα αγωνιστώ ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή. Καταφέραμε να δίνουμε στην ώρα μας τις συντάξεις. Καταφέραμε να δίνουμε στην ώρα τους τις συντάξεις. Πήραμε ένα στοίχημα και δεν θα το χάσω. δεν θα γίνω νεκροθάφτης της ελπίδας του ελληνικού λαού. Έχουμε υποχρέωση να λύσουμε το Ασφαλιστικό και αυτό είναι δική μας εργασία και όχι των ξένων.»



Ο νέος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «το ΌΧΙ του ελληνικού λαού είναι παρακαταθήκη, αλλά ο δεύτερος πόλος ήταν η αναγκαστική υποχώρηση της κυβέρνησης για να μην καταρρεύσει η χώρα. Για τις προαπαιτούμενες δράσεις: τα περιθώρια είναι ελάχιστα. Αλλά για τη συμφωνία μέχρι τον Σεπτέμβριο υπάρχουν περιθώρια. Ο ΟΟΣΑ πράγματι είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να υπερασπίσουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Έχουμε υποχρέωση να λύσουμε το Ασφαλιστικό και αυτό είναι δική μας εργασία και όχι των ξένων. Είμαι χαρούμενος που παίρνω τη σκυτάλη από τον Πάνο και τον Δημήτρη. Ο Δημήτρης (Στρατούλης) είμαι βέβαιος ότι θα δώσει τη βοήθεια που υποσχέθηκε. Είναι απαραίτητο να υπάρξει η ενότητα της Αριστεράς. Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα. Και τα όπλα είναι η κυβέρνηση. Δεν πρέπει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας να είναι παρένθεση. Είμαι χαρούμενος που ο Παύλος Χαϊκάλης θα είναι μαζί μου. Συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις του κ. Ρωμανιά. Μου υπέβαλε παραίτηση, αλλά τον παρακάλεσα να μείνει στη θέση του και ελπίζω να ανταποκριθεί.»



Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαϊκάλης ανέφερε ότι «είναι μεγάλη τιμή να σε εμπιστεύονται ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ξέρω τι αναλαμβάνω, δεν έχω άγνοια κινδύνου. Θα σταθώ στο ύψος των περιστάσεων, μετράνε τα λόγια και όχι οι πράξεις. Θα είμαι φειδωλός στις δηλώσεις μου. Στόχος μου η ομαλή καταβολή των συντάξεων και η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.»