X

Με αιχμές για την συμφωνία με τους εταίρους παρέδωσε η Νάντια Βαλαβάνη

Τα «καρφιά» προς την κυβέρνηση από την απερχόμενη αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου 

Αιχμές για την συμφωνία που έκανε η Κυβέρνηση με τους δανειστές άφησε η απερχόμενη υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, κυρίως στην φορολογία, παραδίδοντας στον Τρύφωνα Αλεξιάδη. 

Είναι δύσκολη η πραγματοποίηση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος είπε η κ. Βαλβάνη, λέγοντας ότι «ονειρευτήκαμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και σημειώνοντας ότι η διάθεση και η πρόθεση αναδιανομής των βαρών δεν θα αναιρέσει τις αδικίες, με δεδομένο ότι τα βάρη είναι ήδη μεγάλα και πρόκειται να αυξηθούν. 

Άλλη αιχμή άφησε για το φορολογικό των αγροτών η κ. Βαλαβάνη και όπως είπε το καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, για τους οποίους ψηφίστηκαν πολύ πρόσφατα ειδικές απαλλαγές και εξαιρέσεις για τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις τους «δυστυχώς τα παίρνει η σκούπα», παραπέμποντας έτσι στη δέσμευση της κυβέρνησης να ανακαλέσει τις επίμαχες διατάξεις. 

Η δεύτερη αιχμή είχε να κάνει με την παρουσία της Τρόικας. «Είχαμε την ευτυχία να νομοθετήσουμε όπως πιστεύαμε. Δυστυχώς απ' ότι ακούω εσύ θα υποδεχθείς την Τρόικα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ν. Βαλαβάνη απευθυνόμενη στον Τ. Αλεξιάδη, κάνοντας έτσι αναφορά στη δέσμευση της κυβέρνησης να επιτρέψει τους επιτόπιους ελέγχους από εκπροσώπους των θεσμών. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι στο τέλος της εβδομάδας επιστρέφουν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια και επικεφαλής της πάλαι ποτέ Τρόικας και ήδη αναζητείται φόρμουλα έτσι ώστε οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται εκτός υπουργείου Οικονομικών. 

Όμως άφησε και άλλη αιχμή και αυτή είχε να κάνει με τη σπατάλη και τη διαφθορά σε πολλές εταιρίες του Δημοσίου, προαναγγέλλοντας μάλιστα την παρέμβαση του Εισαγγελέα για υποθέσεις που βρίσκονται στα συρτάρια της ΕΤΑΔ. 

Σαφείς αποστάσεις κράτησε κι από την επιλογή της κυβέρνησης να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία κινήσεων στη ΓΓΔΕ, κάτι για το οποίο είχε εκφράσει εξαρχής και σαφώς τη διαφωνία της. «Η ΓΓΔΕ δεν θα γίνει ποτέ IRS», σημείωσε η Ν. Βαλαβάνη, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και η Αμερικανική Οικονομική Αστυνομία έχει οργανικούς δεσμούς με την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. 

Ακόμη μία «μπηχτή» της απερχόμενης υπουργού ήταν αυτή για το προσωπικό θέμα, δηλαδή την ανάληψη 200.000 ευρώ από τη μητέρα της, μια εβδομάδα πριν από την επιβολή των capital controls. Η Ν. Βαλαβάνη έκανε λόγο για κανιβαλισμό, υποστηρίζοντας ότι και η ίδια ενημερώθηκε στις 28 Ιουνίου για την τραπεζική αργία, ενώ για μια ακόμα φορά αναφέρθηκε στη φωτογραφία με τη μητέρα της, τονίζοντας ότι πρόκειται για παλιά φωτογραφία, του 2012, από την οποία έχει «κοπεί» ο άνδρας της που έχει πεθάνει από τον περασμένο Νοέμβριο.