X

«Προσφορά» 50 δισ. από Σόιμπλε σε Ελλάδα για... το Grexit

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα διέθετε 50 δισεκατομμύρια ευρώ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε το Grexit, γράφει το Heard in Europe.

Ant1news


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ήταν έτοιμος «να δώσει στην Ελλάδα € 50 δισεκατομμύρια», πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου,  εάν ο Γιάνης Βαρουφάκης συμφωνούσε με το Grexit, γράφει η ιστοσελίδα Heard in Europe επικαλούμενη υψηλόβαθμη πηγή που επικοινώνησε πρόσφατα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός, σύμφωνα με το Heard in Europe, υπέθετε ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ευνοούσε την έξοδο από την ευρωζώνη, μια κίνηση που συνάδει με την ιδεολογία της. Και ήταν πρόθυμος να ρίξει χρήματα στο τραπέζι ως επιπλέον δέλεαρ.

Ο Σόιμπλε, όπως αναφέρει η γαλλική Mediapart, ρώτησε «πόσα θέλει η Ελλάδα για να φύγει από το ευρώ» αλλά φαίνεται πως είχε στο μυαλό του ένα ποσό περί τα € 50 δισ.

Όπως εκτιμά το Heard in Europe, μέρος ενός τέτοιου πακέτου θα μπορούσε να προέρχεται από τα € 35 δισ. κονδυλίων της ΕΕ που οφείλονται στην Ελλάδα μέχρι το 2020, καθώς και από κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ο Σόιμπλε είναι γνωστό ότι τάσσεται υπέρ ενός «διαλείμματος» της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η ιδέα απορρίφθηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, αλλά φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πρόθυμη να θέσει σε εφαρμογή μια διαδικασία για τις χώρες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, παρόμοια με τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση.

Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, η Ελλάδα ή το Ηνωμένο Βασίλειο, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα λάβουν στήριξη από την ΕΕ, αν αφήσουν την ευρωπαϊκή οικογένεια με έναν μεθοδευμένο τρόπο. Η διαδικασία εξόδου θα πρέπει να συνοδεύεται από σημεία αναφοράς, όπως και η πορεία για την προσχώρηση στην Ε.Ε. καταλήγει το Heard in Europe.