X

ΦΠΑ ανάλογα... με τι παροχές ζητάς από το ξενοδοχείο

Κλιμακωτές θα είναι οι επιβαρύνσεις, όταν τα ξενοδοχεία προσφέρουν και διατροφή μέσα στην τιμή. Διευκρινιστική εγκύκλιος και παραδείγματα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Για να μην αρχίσουν ξανά οι γκρίνιες και οι διευκρινήσεις επί διευκρινήσεων, η ΓΓΔΕ φρόντισε να βγάλει εγκύκλιο για να εξηγήσει τι ΦΠΑ θα πληρώνουν οι καταναλωτές στα ξενοδοχεία, όταν αυτά προσφέρουν και διατροφή στην τιμή.

Μετά τη μετάταξη της εστίασης στο 23% και με δεδομένο ότι ο κλάδος των ξενοδοχείων επί του παρόντος υπάγεται σε συντελεστή 6% αλλά από την 1η Οκτωβρίου ο ΦΠΑ κάνει άλμα στο 13%, η ΓΓΔΕ ακολουθεί τη συνταγή που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν ώστε να μην προκύψει αλαλούμ στα ξενοδοχεία με ενιαία τιμή παρεχόμενων υπηρεσιών, στην προσπάθεια να ξεμπερδέψουν πιο μέρος της ενιαίας τιμής αφορά τη διαμονή (6% σήμερα 13% από Οκτώβρη) και ποιο την εστίαση (23%).  

Έτσι, οι επιβαρύνσεις θα είναι κλιμακωτές και η ΓΓΔΕ ορίζει ότι στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 20/7/2015, να γίνεται ως εξής:

1.       Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

2.       Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

3.       Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

4.       Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι:  

-        Από 20/7 έως και 30/09 η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%

-        Από 1/10 και εφεξής στο μειωμένο συντελεστή 13%.

-        Ειδικά όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία προβλέπεται η κατά 30% μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ο αντίστοιχος συντελεστής ΦΠΑ από 20/7 έως και 30/9 είναι 4%.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

-        Πακέτο επτά ημερών all inclusive κόστους 800€ χωρίς ΦΠΑ

-        Στο 30% της τιμής ή στα 240€ θα χρεωθεί ΦΠΑ 23%

-        Στα υπόλοιπα 560€ θα χρεωθεί ΦΠΑ 6% έως το τέλος Σεπτεμβρίου και 13% από την 1η Οκτωβρίου.