X

Εμπλοκή με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα

Μετά την άρνηση του ΔΝΤ να στείλει εκπρόσωπο χωρίς επίσημα αίτημα, αναβλήθηκε και η έλευση των εκπροσώπων ΕΕ και ΕΚΤ. Σήμερα το αίτημα προς το ΔΝΤ, από την Ελλάδα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Σοβαρά προβλήματα ανέκυψαν με την άφιξη των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να έρθουν σήμερα οι εκπρόσωποι, ούτε των άλλων δύο θεσμών, δηλαδή της Ε.Ε και της Ε.Κ.Τ.

Ο λόγος αφορά την γνωστοποίηση από πλευράς του Δ.Ν.Τ ότι δεν θα αποστείλει εκπρόσωπο καθώς δεν έχει λάβει αίτημα από την ελληνική πλευρά και οι άλλες δύο πλευρές θα περιμένουν ωσότου διευθετηθεί το ζήτημα για να έρθουν όλοι μαζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι σχετικό αίτημα προς το Δ.Ν.Τ και όπως όλα δείχνουν το αίτημα θα γίνει δεκτό κι έτσι θ’ ανοίξει ο δρόμος για την έλευση των τροϊκανών στην Ελλάδα.

Στην ελληνική πλευρά πάντως, εκτιμούν ότι τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής θα ξεπεραστούν και είναι θέμα χρόνου η έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ από κυβερνητικής πλευράς τονίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και ψηφιστεί από τα Κοινοβούλια τα σχετικά κείμενα έως τις 18 Αυγούστου, προκειμένου να εκταμιευτούν χρήματα και να πληρωθεί η δόση των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

 Ήδη οι δανειστές, διά της εκπροσώπου του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή των δύο πολυνομοσχεδίων με τα προαπαιτούμενα.  Όπως έγραψε στο Twitter η Μίνα Αντρέεβα «η πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι οι ελληνικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή τη δεύτερη σειρά μέτρων εγκαίρως και με τρόπο που είναι συνολικά ικανοποιητικός».

 Όπως επεσήμαναν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σε συνέχεια όσων τονίζει το Μαξίμου, δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στα δύο πολυνομοσχέδια που εγκρίθηκαν από τη Βουλή, παρ ότι όπως αναφέρουν μερίδα των δανειστών ζητά να υπάρξουν προκαταβολικά επιπλέον δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά.