X

Δευτέρα ξεκινά το μπρα ντε φερ με την Τρόικα που έγινε… Κουαρτέτο

Η... γκρίνια ξεκίνησε από το που θα μείνουν, έως τις αρμοδιότητες που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου

Η εξομάλυνση της αγοράς είναι το πλέον σημαντικό αυτήν την στιγμή για την Κυβέρνηση, καθώς η οικονομία κρατιέται στην ζωή με σωληνάκι οξυγόνου, από τον Μάριο Ντράγκι.

Η ρύθμιση για τις επιταγές είναι μία ανάσα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ευελπιστεί να κυλήσουν ομαλά οι διαπραγματεύσεις από εδώ και πέρα, έτσι ώστε βοηθούντος και του νέου Νόμου που ψηφίστηκε και που προστατεύει τις καταθέσεις από κάθε κούρεμα, να επιστρέψουν το επόμενο διάστημα οι καταθέσεις των 50 δις€ στις τράπεζες, που σήμερα βρίσκονται στα ντουλάπια και τα στρώματα, έτσι ώστε να φύγουν νωρίτερα τα capital controls.

Πάντως ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, άρχισε με τα γνωστά τζαρτζαρίσματα, με το ΔΝΤ να πρωτοστατεί. Η γκρίνια ξεκίνησε από το που θα μείνουν, έως τις αρμοδιότητες που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Όλοι θα καταφθάσουν στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού από την Δευτέρα ξεκινούν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που πλέον θα είναι κουαρτέτο, αφού θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος του ESM.

Τελικά συμφωνήθηκε το κουαρτέτο των δανειστών να μείνει σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και η βάση των ελέγχων του θα είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συνδετικός κρίκος με την Κυβέρνηση και τους υπουργούς θα είναι ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης.

Βεβαίως τα μέλη του κουαρτέτου έχουν πάνω στο τραπέζι πάντα το αίτημα να επισκέπτονται και τα υπουργεία, όπου η Κυβέρνηση μπορεί να μην επιθυμεί κάτι τέτοιο, ωστόσο εξετάζει το αίτημα.

Το μπρα ντε φερ των πρώτων ημερών θα αφορά μία μικρή χρηματοδότηση-γέφυρα της τάξεως των 5 δις€, καθώς στις 20 Αυγούστου οι δανειστές βλέπουν ότι δεν θα έχουν τελειώσει οι συζητήσεις για την Μεγάλη δανειακή σύμβαση και θα βρεθούμε ακάλυπτοι στην πληρωμή του ομολόγου των 3,2 δις€ προς την ΕΚΤ.

Για να δοθεί όμως αυτό το δάνειο-γέφυρα, πρέπει πρώτα να ψηφιστεί στην Βουλή ένα Μικρό-Μνημόνιο που θα περιλαμβάνει 2-3 προαπαιτούμενα, όπως η φορολόγηση των αγροτών και το κόψιμο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της δεν θέλει να ακούει οτιδήποτε αφορά τον αγροτικό κόσμο και έτσι για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των 5 δις€ ενδεχομένως να τους αντιπροτείνει άλλα ισοδύναμα και να αφήσει έξω και αυτήν την φορά αγρότες και πρόωρες συντάξεις.