X

Λαφαζάνης: Το ευρώ δεν είναι «ταμπού»

Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης είναι ότι δεν διέθετε πολιτική βούληση για έξοδα από την ευρωζώνη αν χρειαζόταν.

Ant1news

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε διαδοχικές του συνεντεύξεις που «φιλοξενούνται» στον Κυριακάτικο Τύπο, υπεραμύνεται της θέσης του για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα αν χρειαστεί, τονίζοντας ότι το ευρώ δεν είναι «ταμπού» και η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι καθόλου καταστροφή.

Σε συνέντευξη του στην Free Sunday, ο πρώην υπουργός ανέφερε: Η κυβέρνηση, έστω και τώρα, πρέπει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτήν την κατεύθυνση. Το ευρώ δεν είναι ταμπού και η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι καθόλου καταστροφή.

Αντίθετα, η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, εφ' όσον κριθεί αναγκαία και επιβεβλημένη λόγω της αδιαλλαξίας των πιστωτών, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορεί με τις κατάλληλες προοδευτικές πολιτικές να τονώσει την εγχώρια παραγωγική βάση και την απασχόληση.

Σε άλλες του δηλώσεις στην Real News υπογράμμισε: Το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης είναι ότι δεν διέθετε πολιτική βούληση για να ακολουθήσει, εφόσον χρειαζόταν, μια πορεία εξόδου από την Ευρωζώνη. Όσο η κυβέρνηση αρνούνταν να εντάξει σοβαρά στον πολιτικό σχεδιασμό της ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο περισσότερο γινόταν αιχμάλωτη των πιστωτών, ανεξάρτητα από το αν προσπαθούσε να αντιδράσει.