X

Στίγκλιτς: Πρόβατο επί σφαγήν η Ελλάδα

«Ασυνάρτητο» χαρακτηρίζει το τρίτο μνημόνιο ο Αμερικανός νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Ant1news


«Δεν υπάρχει καμμία λογική στο τρίτο μνημόνιο, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τους πιστωτές της», διαμηνύει ο Αμερικανός νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, μέσω άρθρου στους Times.

Έχοντας εξετάσει, όπως εξηγεί,  τους νόμους που αναφέρονται σε φόρους και περικοπές εξόδων καθώς και στους κανόνες που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε κάποιους τομείς της αγοράς, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το τρίτο μνημόνιο είναι «ασυνάρτητο». 

Επισημαίνει ότι ως επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, είχε δει από πρώτο χέρι τα καταστροφικά αποτελέσματα των προγραμμάτων του ΔΝΤ, σε χώρες της ανατολικής Ασίας.

Κατά την άποψη του Στίγκλιτς, ασχέτως αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί με επιτυχία από την Ελλάδα, θα οδηγήσει το χρέος σε αβάσταχτα επίπεδα, όπως ακριβώς συνέβη και στην Αργεντινή. Οι μακροοικονομικές απαιτήσεις της τρόικα θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μεγαλύτερη ύφεση «γι’ αυτό το λόγο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι απαιτείται να γίνει αυτό που κατ’  ευφημισμό αναφέρεται ως "αναδιάρθρωση του χρέους"- μια με τον έναν ή το άλλον τρόπο διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους».

Ο Αμερικανός νομπελίστας θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνθηκολογήσει και πιθανώς η χαμένη πενταετία για τη χώρα, να γίνει χαμένη δεκαετία και όσο περνάει ο καιρός και γίνεται εμφανής η αποτυχία, ίσως η τρόικα να έρθει στα συγκαλά της.

«Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους, καλύτερες δομικές μεταρρυθμίσεις και πιο ρεαλιστικούς στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα. Βέβαια, το πιθανότερο είναι ότι η τρόικα θα κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά τα τελευταία πέντε χρόνια: Θα κατηγορήσει το θύμα», καταλήγει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.