X

Βloomberg: Ορατός ο κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία

Τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση της έναρξης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και πιστωτές εξηγεί το Bloomberg.

Ant1news


«Είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές τις επόμενες δύο εβδομάδες», μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο που συμμετέχει άμεσα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Οι διαπραγματεύσεις για την μακρά λίστα των πολιτικών που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τα επόμενα 3 χρόνια, προκειμένου να λάβει νέο δάνειο ύψους έως 86 δισ. ευρώ, αναμένεται να έχουν ξεκινήσει έως την Τρίτη καθώς η κυβέρνηση γνωστοποίησε, το Σάββατο, πως οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων ενδέχεται να αφιχθούν στη χώρα λίγες ημέρες αργότερα (αναμένονταν την Παρασκευή), επικαλούμενη απροσδιόριστους τεχνικούς λόγους, γράφει το Bloomberg.

Σύμφωνα, όμως, με ξένο αξιωματούχο που συμμετέχει άμεσα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η καθυστέρηση οφείλεται σε δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις κινήσεις των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα και ο δεύτερος ότι οι πιστωτές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κοινή θέση με την Ελλάδα ως προς το αν θα απαιτηθούν επιπλέον προαπαιτούμενα  πριν η χώρα ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Η καθυστέρηση αυτή, κατά το Bloomberg, σημαίνει πως είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών τις επόμενες δυο εβδομάδες για ένα πλήρες μνημόνιο κατανόησης που θα περιλαμβάνει με λεπτομέρεια δεκάδες μέτρα εξοικονόμησης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να χρειαστεί ένα νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο-γέφυρα τον Αύγουστο προκειμένου να αποφευχθεί η αθέτηση πληρωμής προς την ΕΚΤ.