X

Λαφαζάνης: Το «Όχι» μας προκάλεσε συντροφικά… μαχαιρώματα

Ο κ. Λαφαζάνης έκανε διακριτές τις διαφορές του με την επίσημη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε μια σειρά σημείων της εναλλακτικής λύσης που προτείνει.

Ant1news

Η ομιλία του κ. Λαφαζάνη στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο iskra στο γήπεδο του Πανελληνίου είχε θεωρηθεί προκαταβολικά ως μια επίδειξη δύναμης απευθυνόμενη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος αυτός φαίνεται πως επετεύχθη, καθώς οι πολίτες που έδωσε το παρόν ήταν πολλοί, μεταξύ αυτών και αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στην ανέλπιστη αγωνιστική παρουσία όσων παρευρέθησαν και τόνισε, «δεχόμαστε μια μεγάλη επίθεση. Αυτοί που σήκωσαν το ανάστημά τους δεχόμαστε ένα βρώμικο πόλεμο. Αυτό τον πόλεμο τον έχουν εξαπολύσει πολύ συντονισμένα τα ευρωπαικά διευθηντήρια με τα ξένα ΜΜΕ, σε συνδυασμό με τα εγχώρια μέσα και την ολιγαρχία.

Υποστήριξε δε πως η επίθεση δεν στρέφεται μόνο στις δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά επιδιώκουν να χλευάσουν όλο το ΣΥΡΙΖΑ που αγωνίστηκε ενάντια στα μνημόνια. «Θέλουν να διασύρουν και να χλευάσουν όλη την αριστερά. Θέλουν να αμαυρώσουν την εναλλακτική στα μνημόνια και στη λιτότητα. Η συκοφαντία, η λάσπη και η τρομοκρατία θα πέσουν στο κενό. Ο λαός τους γυρίζει την πλάτη, όπως έπεσαν στο κενό και στο δημοψήφισμα».

Ο κ. Λαφαζάνης πρόσθεσε, «είμαστε περήφανοι για το όχι στη βουλή Είμαστε περήφανοι ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αριστερά δεν είμαστε για να κυνηγάμε καρέκλες και αξιώματα. Στην αριστερά τα υπουργεία και οι βουλευτικές έδρες δεν ήταν και δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσο για να υπηρετούμε αρχές και αξίες».

Αναφερόμενος στον «εμφύλιο» που μαίνεται τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό του κόμματος υπογράμμισε, «στάση μας δεν προκάλεσε μόνο τον πόλεμο της αντίδρασης αλλά και συντροφικά μαχαιρώματα. Αντιπαρέρχομαι αυτές τις τελευταίες επιθέσεις, κάτι που έκανα πάντα. Έχω μάθει να προσπερνώ και να μην επιδίδομαι στο σπορ των εσωκομματικών κατηγοριών.

Αλλά δεν μπορώ να μην πω δυο λόγια για αυτούς που είπαν ανιστόρητα ότι η στάση μας υπονομεύει το κόμμα μας ή τον πρόεδρό του. Υπονομεύουμε το ΣΥΡΙΖΑ όσοι υπερασπιζόμαστε τις αντιμνημονιακές αρχές και αξίες του κόμματος και το ριζοσπαστικό πρόγραμμά του; Εμείς υπονομεύουμε το κόμμα; Υπονομεύουμε την ενότητα του κόμματος που θέλουμε να μείνουμε προσηλωμένοι στις αγωνιστικές παραδόσεις μας ενάντια στο μνημόνιο;

Τέλος, ποιοι υποσκάπτουν τον Πρόεδρο; Παρά τις διαφορές μας εγώ τον υποστήριζα και πάντα στηρίζω. Ποιοι υποσκάπτουν; Εμείς που υποδεικνύουμε ένα δρόμο συμβατό με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις ή αυτοί που υποδεικνύουν ένα δρόμο μνημονιακής μετάλλαξης του κόμματος; Δε μας αξίζει μια τέτοια εξέλιξη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το κομμάτι της ομιλίας του κ. Λαφαζάνη στο οποίο υποστήριξε ότι υπάρχει εναλλακτική στα μνημόνια, η οποία όμως, προϋποθέτει αμφισβήτηση της ευρωζώνης και υπογράμμισε ορισμένα από τα σημεία αυτής της εναλλακτικής:

-Εθνικοποίηση των τραπεζών

-Να αποτραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να παραμείνει κρατική Δημόσια περιουσία

-Αναδιανομή του πλούτου που θα συνοδεύεται από γεναία αλλαγή του φορολογικού συστήματος

-Αποκατάσταση της διαφάνειας των ΜΜΕ και

-Διαγραφή του χρέους

Ο κ. Λαφαζάνης παραδέχθηκε ότι η έξοδος από το ευρώ θα φέρει δυσκολίες στη αρχή, αλλά όπως είπε, «εδώ που μας έφεραν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν ανθόσπαρτοι δρόμοι» .

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Λαφαζάνης έστειλε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιστρέψει στις αντιμνημονιακές του ρίζες και να διακόψει άμεσα τις διαπραγματεύσεις.