X

Βαρουφάκης στη Δανάη: «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες»

Το περιοδικό New Yorker αποκαλύπτει το διάλογο του πρώην υπουργού Οικονομικών με τη σύζυγό του τη νύχτα των δραματικών αποφάσεων.

Ant1news

Ένα εκτενές άρθρο αφιερωμένο στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας πολεμιστής» φιλοξενεί το περιοδικό New Yorker, του δημοσιογράφου Ian Parker.

Ο αρθογράφος στο κείμενό αναφέρεται την πορεία του τέως υπουργού Οικονομικών από την Αμερική στην Ελλάδα και προσπαθεί να εξηγήσει την προσωπικότητά του, αλλά και τις πολιτικές που τον οδήγησαν να είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πολιτικά πρόσωπα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Στο άρθρο, μεταξύ άλλων, περιγράφει στο παρασκήνιο λίγο πριν και λίγο μετά το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών πριν το δημοψήφισμα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικα καθυστερούσαν, αναφέρει το New Yorker. Και προσθέτει: Στις 28 Ιουνίου, η ΕΚΤ αρνήθηκε να αυξήσει το όριο του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Οι τράπεζες είχαν σχεδόν ξεμείνει από ρευστό, μετά από μήνες ενός bank run σε slow motion.

O Βαρουφάκης έθεσε σε λειτουργία αυτό που αποκάλεσε «έναν τραγικό μηχανισμό» για τον περιορισμό των αναλήψεων. Το επόμενο βράδυ, είπε στη σύζυγό του Δανάη Στράτου, επιστρέφοντας στο σπίτι: "Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες"». Ή, όπως γράφει ακριβώς το κείμενο, με την τυπική αγγλική φράση: «Ηoney, I just shut the banks».