X

Έρχεται κυλιόμενο 7ημερο για αναλήψεις των 420 ευρώ από τις τράπεζες

Ετοιμάζεται νέα ΠΝΠ στην οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν χρήση του εβδομαδιαίου ορίου, όποτε επιθυμούν.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μεγαλύτερη ευελιξία έρχεται στους ήδη ασφυκτικούς περιορισμούς αναλήψεων καταθέσεων, αφού με παρέμβαση της ΤτΕ, το απαιτούμενο 7ήμερο για τη σωρευτική ανάληψη των 420 ευρώ δεν θα είναι, πλέον, «κλειδωμένο» στο διάστημα Σάββατο- Παρασκευή αλλά θα είναι κυλιόμενο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε πολίτη.

Ειδικότερα από το πρωί της Τρίτης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε συσκέψεις με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, ενώ παράλληλα γίνονταν όποτε χρειαζόταν τηλεδιασκέψεις με την ΕΚΤ, έτσι ώστε να λυθούν κάποια από τα πολλά τεχνικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων θα αποτυπωθεί σε νέα ΠΝΠ και το πιο σημαντικό πρακτικό ζήτημα που θα αντιμετωπίζει, είναι η σωρευτική ανάληψη των 420 ευρώ.

Έτσι, μέχρι σήμερα για να πάρει κανείς 420 ευρώ θα έπρεπε να στηθεί στο γκισέ ή στο ΑΤΜ, την Παρασκευή, οπότε συμπληρώνεται το 7ήμερο από το προηγούμενο Σάββατο.

Εάν κάποιος δεν τα έπαιρνε την Παρασκευή, τότε το «κοντέρ» μηδένιζε και θα έπρεπε να περιμένει έως την επόμενη Παρασκευή. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές ακόμα και επεισόδια με συνταξιούχους.

Πλέον, με το νέο σύστημα, το 7ήμερο θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε πολίτη.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

-              Αν κάποιος κάνει ανάληψη την Τετάρτη, μπορεί να σηκώσει 420 ευρώ την επόμενη Τετάρτη, οπότε συμπληρώνεται το 7ήμερο του.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα αποφευχθεί ο συνωστισμός όλων των πολιτών την Παρασκευή, ειδικά στις περιπτώσεις όπου η Παρασκευή συμπίπτει με ημέρα πληρωμής μισθών και συντάξεων.

Εν τω μεταξύ από την Τετάρτη 29 Ιουλίου και μέχρι την Παρασκευή 31 Ιουλίου θα είναι δυνατή  οποιαδήποτε από τις τρεις ημέρες η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών (τις εργάσιμες ημέρες) ή από τα ΑΤΜ  (όλο το 24ωρο) ποσού μέχρι το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.