X

Γκάλμπρεϊθ: Έτσι λειτουργούσε η μυστική ομάδα Βαρουφάκη

Τα κρυπτογραφημένα email, οι συναντήσεις μακριά από κυβερνητικά κτίρια και τα αναπάντητα ερωτήματα. Τι λέει στο Politico o συντονιστής της ομάδας Βαρουφάκη.

Ant1news

Αντάλλασαν πληροφορίες με κρυπτογραφημένα email, κρατούσαν στενό τον κύκλο τους και οι συναντήσεις τους γίνονταν μακριά από κυβερνητικά κτίρια, αναφέρει το περιοδικό Politico, σε δημοσίευμα του με τίτλο: Στα άδυτα της μυστικής "ομάδας Βαρουφάκη".

"Η μυστική ομάδα υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την προετοιμασία για μια έξοδο από το ευρώ γνώριζε ότι η αποστολή της ήταν ευαίσθητη, αναφέρει ένα μέλος στο Politico, προσθέτοντας ότι δεν ήταν μια ανεξέλεγκτη αποστολή.

"Δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό σε αυτό που κάναμε εκτός από το ότι ξέραμε ότι μπορούσε να παρερμηνευθεί» ανέφερε ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ συντονιστής της ομάδας, στο Politicο.

Αποστολή της ομάδας ήταν να προσπαθήσει να βρει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, οι οποίες σύμφωνα με τον Γκάλμπρεϊθ περιελάμβαναν: "Που θα πρέπει να στραφεί η προσοχή της κυβέρνησης αν υποχρεωθεί να πέσει από τον γκρεμό; Θέματα όπως, πόσα είναι τα διαθέσιμα καύσιμα; Ποια είναι η κατάσταση στα τρόφιμα; Πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα ιατρικά εφόδια; Αυτού του είδους τα πράγματα, τα οποία δεν μπορούσαμε να βρούμε μόνοι μας καθώς αν ξεκινήσεις τις ερωτήσεις καταλήγεις στο τέλος να δίνεις την εντύπωση σε άλλους ότι υπάρχουν σχέδια που προετοιμάζονται. Αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να ετοιμάζονται να ρωτούν τέτοιες ερωτήσεις”, αναφέρει ο ίδιος.

Η φύση των συζητήσεων απαιτούσε μυστικότητα. "Το βασικό πράγμα ήταν ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να πει τίποτα στον οποιοδήποτε”, αναφέρει ο Γκάλμπρεϊθ και προσθέτει ότι η ομάδα είχε "τέσσερα ή πέντε μέλη”, αν και έχουν ταυτοποιηθεί μόνο ο Γκάλμπρεϊθ και ο Βαρουφάκης, αναφέρει το Politico. Ερωτηθείς αν η ομάδα χρησιμοποίησε συνθηματικά, ο Γκάλμπρεϊθ γέλασε.

Η μυστική ομάδα ήταν υπό την ηγεσία του Γ. Βαρουφάκη, αναφέρει ο αμερικανός οικονομολόγος. «Δεν είχα καμία άμεση επαφή με τον Αλέξη (Τσίπρα) μετά τα τέλη Φεβρουαρίου. Δουλεύαμε υπό τον Γιάνη (Βαρουφάκη). Δεν προσπαθούσαμε και δεν είχαμε καμία εμπλοκή και με κανένα τρόπο σε συζητήσεις πολιτικής στην Ελλάδα. Ήταν απλώς ένα ζήτημα προετοιμασίας σε περίπτωση που η χώρα εξαναγκαζόταν σε εισέλθει σε μια θέση στην οποία δεν ήθελε να μπει», σημειώνει ο Γκάλμπρεϊθ.

 Σύμφωνα με το Politico, ο Γκάλμπρεϊθ είπε πως η μυστική ομάδα εργασίας δεν είχε καμία εμπλοκή με σχέδια υποκλοπής στοιχείων από το φορολογικό σύστημα της ελληνικής φορολογικής αρχής.