X

Τσίπρας: Όποιος νομίζει οτι άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία, να το πει

Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο και εσωκομματικό δημοψήφισμα την άλλη Κυριακή πρότεινε ο Πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή.

Ant1news

Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο και εσωκομματικό δημοψήφισμα την άλλη Κυριακή πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας κατα την ομιλία του στην Κεντρική Επτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

 «Μετά από έξι μήνες μάχης, σκληρής διαπραγμάτευσης, για τους οποίους όλοι αισθανόμαστε περήφανοι, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα: να κάνουμε τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος δεν είναι αυτός που είχαμε σχεδιάσει, αλλά μια δύσκολη επιλογή που αντιμετωπίσαμε» είπε ο Πρωθυπουργός από το Βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ή θα προχωρήσουμε μπροστά στην επιλογή των δανειστών ή θα προχωρήσουμε μόνοι μας στην καταστροφή μας» πρόσθεσε .

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας : «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, τις οποίες τώρα έχουμε μπροστά μας . Ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε τις επιλογές που είχαμε μπροστά μας. Να πούμε την άποψή μας μπροστά και έντιμα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είχαμε μπροστά μας και την τρίτη επιλογή: την αποχώρηση από το ευρώ».

«Η έξοδος από το ευρώ χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα, θα σήμαινε σκληρή λιτότητα, υποβάθμιση του νομίσματος και νέα προσφυγή στο ΔΝΤ. Όποιος δεν το παραδέχεται εθελοτυφλεί ή κρύβει την αλήθεια» συμπλήρωσε.

«Αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε και να συμβιβαστούμε σε ένα πρόγραμμα με σκληρά μέτρα, που εμείς δεν θα παίρναμε» είπε ο πρωθυπουργός.

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ασπαστήκαμε τον νεοφιλελευθερισμό. Πρόκειται για ακραία θέση» ανάφερε και συμπλήρωσε ότι οι οικονομικές δυσκολίες, κυρίως για τα στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση ρήξης. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας πάντα στόχο μια καλή συμφωνία και όχι να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια αναπότρεπτη καταστροφή. Αυτή η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο, τα όρια αντοχής του ελληνικού λαού, της οικονομίας και του δίκιου του ελληνικού λαού».

"Επιλέξαμε το δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού για μια καλύτερη εναλλακτική"

«Ό,τι είχε κατατεθεί σε πλάνο σε αυτή την αίθουσα, έγινε πραγματικότητα. Κάναμε στάση πληρωμών, δημοψήφισμα.  Επιλέξαμε το δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού για μια καλύτερη εναλλακτική. Αυτό το πλαίσιο συμφωνίας είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να φέρουμε. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο, μπορεί να το πει. Αν κάποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση κι ένας άλλος Πρωθυπουργός, θα έφερνε καλύτερη συμφωνία, να το πει. Αν κάποιος νομίζει ότι η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση, λόγω της συμφωνίας, να το πει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κάποιοι λένε ότι το ΟΧΙ δεν ήταν αυτό που ζητάγαμε, δηλαδή ισχυρή στήριξη για μια καλύτερη συμφωνία, αλλά εντολή για ρήξη και επιστροφή στη δραχμή. Αυτό δεν ισχύει και πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό. Μόνο ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι της Γερμανίας ταυτίζουν το ΟΧΙ με την έξοδο από το ευρώ, και θα ήταν ευχής έργο αν οι ταυτίσεις έμεναν εκεί» υπογράμμισε.

«Ας συνεννοηθούμε με ειλικρίνεια, όπως κάναμε όλους αυτούς τους έξι μήνες, όταν μάταια ψάχναμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Για αυτήν την εξάμηνη μάχη που δώσαμε για τον ελληνικό λαό, πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι, γιατί κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να υπερασπίσουμε τον λαό μας».

«Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να αναδείξουμε τη σκληρότητα και την ακαμψία της Ευρώπης και σχηματίσαμε τις πρώτες ρωγμές στην νεοφιλελεύθερη Ευρώπη.  Τώρα και εκτός Ευρώπης αμφισβητούνται οι επιλογές της Ευρώπης.

 

Η ελληνική κρίση με τη δραματική εξέλιξη ανοίγει μια νέα περίοδο κρίσιμων αποφάσεων στην Ευρώπη, η οποία θα κρίνει πολλά για το μέλλον της Ένωσης. Η σκληρή μάχη και οι αγώνες έπαιξαν το ρόλο του καταλύτη ώστε να ανοίξει η συζήτηση. Τώρα, οι ρόλοι αναδιανέμονται. Η Ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να απαντήσει αν έχει ρόλο στο να συνεχίσει τη συζήτηση. Το στρατηγικό ερώτημα: Υπάρχει χώρος και χρόνος στην υπαρκτή και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, αν χωράει η Αριστερά. Φανταστικό ερώτημα το ότι μπορούμε να δραπετεύσουμε. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να μας γλιτώσει από αυτούς τους συσχετισμούς, μόνο παγκόσμιο σχέδιο να αλλάξει τους συσχετισμούς. Η εσωτερική και νομισματική υποτίμηση δεν θα κάνουν τη χώρα ξανά ανταγωνιστική. Κανένα από τα δύο σχέδια δεν είναι βιώσιμα. Το θέμα είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει η Αριστερά για την αλλαγή των συσχετισμών. Αυτό είναι και το ζήτημα που θα απασχολήσει. Αναστοχασμός του εθνικού σχεδίου στις νέες συνθήκες: Να μη γίνει με όρους ακύρωσης όσων πετύχαμε τους τελευταίους μήνες. 

«Με μια σειρά από νομοσχέδια,  ξεκινήσαμε να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας και αυτά δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε» είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, την ανθρωπιστική κρίση, την επαναπρόσληψη απολυμένων του δημοσίου, την  ΕΡΤ, την ιθαγένεια, την  κατάργηση εισιτηρίου στα νοσοκομεία.

«Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα που πρέπει να δώσουμε μάχη»

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός «υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα, στα οποία πρέπει να δώσουμε μάχη. Και εύλογα μπαίνει το ερώτημα: με την υπογραφή της συμφωνίας θα μας δοθεί η ικανότητα να συνεχίσουμε να τηρούμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις;

Εγώ απαντώ ότι “η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής”, γιατί η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση άρσης της κυριαρχίας της. Κι αυτή θα είναι μια δύσκολη μάχη, που αναγκαστικά σχετίζεται με την οικονομία και το ζήτημα του χρέους. Οι απαντήσεις δεν πρέπει να δοθούν εν θερμώ, χωρίς μαγικές συνταγές και κραυγασμούς.

Υπάρχουν φωνές και απόψεις που υποστηρίζουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σκληρότερο μνημόνιο, που μας δένει τα χέρια. Δεν έχω διάθεση να ωραιοποιήσω.

Παρά τη σκληρότητα των μέτρων, προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα, αλλά ανοιχτά μέτωπα και μάχες.

Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ηπιότερη από των προηγούμενων ετών (πρωτογενές πλεόνασμα) κι αυτό συνδέεται άμεσα με τους όρους και τους τρόπους για την αναδιάρθρωση του χρέους, μιας αναδιάρθρωση που είναι περισσότερο από ορατή.

Όμως και στο πεδίο των μέτρων η διαπραγμάτευση τρέχει, υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορούμε να προτείνουμε ισοδύναμα, όπως το ΕΚΑΣ, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον ΑΔΜΗΕ.

Εγώ δεν θέτω το εύκολο σενάριο: το ότι θα κερδηθούν οι μάχες, αλλά να δουλέψουμε πάνω στο δύσκολο σενάριο. Το ερώτημα είναι: Πώς αντιδράμε στα δύσκολα; Με ποιο σχέδιο;

«Εχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε από τις δυσκολίες;». Να ανοίξουμε το δρόμο στο παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η χώρα;

Είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε εμείς το βάρος της συμφωνίας και της μάχης, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Όχι γιατί αυτό είναι κάτι που μας αρέσει, αλλά γιατί έχουμε το δικαίωμα να προστατεύουμε έναν λαό, που πίστεψε όσο κι εμείς τη μάχη κατά των μνημονίων και των συμφερόντων που οδήγησαν τη χώρα εδώ που βρίσκεται τώρα.

Πολλά ανοιχτά θέματα πέρα από τη διαπραγμάτευση: της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της διαπλοκής, της διοικητικής μεταρρύθμισης, της στήριξης της κοινωνικής οικονομίας.

Τέλος, έχουμε υποχρέωση να λάβουμε υποστηρικτικά μέτρα, για να προστατέψουμε την κοινωνία, είπε ο Πρωθυπουργός.