X

Αλεξιάδης: Πρώτα η συμφωνία και μετά το χρονοδιάγραμμα του ΕΝΦΙΑ

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ant1news

«Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, βεβαίως και προεκλογικά o ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι πρέπει να καταργηθεί», παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, συμπληρώνοντας όμως ότι «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πραγματικότητα: ότι πρέπει να πάμε σε μια συμφωνία».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «BHMA FM», ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τον ΕΝΦΙΑ

Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ βεβαίως και προεκλογικά o ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι πρέπει να καταργηθεί. Αυτή τη στιγμή, όμως, έχουμε μια πραγματικότητα , ότι πρέπει να πάμε σε μια συμφωνία, θυμίζω, γιατί κάποιοι θεωρούν ότι η συμφωνία είναι δεδομένη και πρέπει να την κάνουμε καλύτερη ή χειρότερη. Η συμφωνία ακόμα είναι υπό διαμόρφωση, τα τεχνικά κλιμάκια συζητάνε ακόμα όλα αυτά τα θέματα. Αναγκαστικά η οροφή του ΕΝΦΙΑ, είναι δεδομένη , ότι πρέπει να εισπράξουμε 2,65 δις ευρώ, το ποσό δηλαδή  είναι συγκεκριμένο, δεν μπορούμε να το συζητάμε αν θα είναι τρία, δυόμιση, 2,2 κλπ.

-Θεωρείτε ότι, στο τέλος αυτής της διαδρομής υπάρχει περίπτωση να διορθωθούνε κάποιες από τις χοντρές αδικίες που έχουν γίνει στον ΕΝΦΙΑ;

Βεβαίως, με δεδομένα τα όρια, θα κοιτάξουμε να διορθώσουμε πάρα πολλές αδικίες.

-Πότε θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ;

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε για το 2015 έναν προγραμματισμό. Αυτός ο προγραμματισμός , λόγω και των πολιτικών και των οικονομικών εξελίξεων, έχει διαταραχθεί .

Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά, ότι η νέα διάταξη θα έρθει τότε και η πρώτη δόση θα πληρωθεί τότε. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το κομμάτι της διαπραγμάτευσης, να κλείσει η συμφωνία, να δούμε ακριβώς ποιό θα είναι το φορολογικό τοπίο και μετά να δούμε, ποιές παρεμβάσεις στο θέμα αυτό, πρέπει να κάνουμε, ώστε να καταστεί αποτελεσματική η είσπραξη των φόρων, διότι, αν μια επιχείρηση πας και της πάρεις όλο το ταμείο για να πληρώσει τους φόρους της, θα κλείσει η επιχείρηση και δεν θα ξαναπάρεις ποτέ φόρο. Άρα πρέπει να είμαστε λογικοί.

Έχουμε κάνει ήδη επεξεργασίες, πως θα κοιτάξουμε πως να αντιμετωπίσουμε τα θέματα, είτε των χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, είτε των χρεών των πολιτών. Αυτά όλα πρέπει να μπουν σε μια λογική και να δούμε πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Για τις φορολογικές δηλώσεις

Η ροή των δηλώσεων πάει πολύ καλά, είμαστε περίπου στο 65-66% , καταλαβαίνω ότι σε όλη αυτή την ανακατωσούρα, οι πολίτες έχουν αμελήσει τις υποχρεώσεις τους, αλλά δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία. Δεν θα δοθεί άλλη παράταση είναι σαφές αυτό.

Για τη φοροδιαφυγή και τις εφορίες

Καταστρώσαμε ένα πλαίσιο του πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε το λίγο προσωπικό, δυστυχώς, του Υπουργείου Οικονομικών και θα αξιοποιηθεί όλο το προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών και το φορολογικό προσωπικό και η Τελωνιακή Διοίκηση και οι άλλες υπηρεσίες, σε αυτούς τους ελέγχους.

Ήδη, το Σαββατοκύριακο είχαμε πάρα πολλούς, περίπου 600 ελεγκτές, που έλεγχαν σε όλη την Ελλάδα. Θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα και σε σχέση με τις εφορίες, οι εφορίες θα είναι κλειστές για το κοινό , όχι με την έννοια ότι οι υπάλληλοι θα πίνουν μέσα καφέ, θα χαζεύουν στο facebook. Δεν θα είναι κατεβασμένα τα ρολά. Δεν θα εξυπηρετούν τον πολίτη, εκτός από πολύ έκτακτες περιπτώσεις ή εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Θα είναι μέσα προσωπικό για τα έκτακτα, το υπόλοιπο προσωπικό θα κάνει δύο πράγματα, ή θα είναι μέσα στην εφορία και θα κάνει δουλειές της εφορίας, αρχείο, βεβαίωση κλπ., στις εφορίες έχουμε και πάρα πολλά χαρτιά , τα οποία αν τα κατεβάσουμε κάτω, μπορούμε να βεβαιώσουμε πολλούς φόρους και να εισπράξουμε.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών 

Τυχόν πρόωρες εκλογές θα δημιουργούσαν πάρα πολλά προβλήματα κι εδώ ο καθένας πρέπει να πάρει την ευθύνη του ως προς το τί πρέπει να γίνει. Αυτοί πού θα πάρουν την ευθύνη να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές , πρέπει να απαντήσουν στον πολίτη, τι προτείνουν και του ζητούν την ψήφο του. Διότι αν ζητάς την ψήφο του πολίτη για λόγους ιδεολογικής καθαρότητας, πρέπει να του πεις, ότι εγώ θέλω την ψήφο σου για να επικυρώσεις την ιδεολογική μου καθαρότητα.

Εγώ θεωρώ ότι, ο πολιτικός ζητάει την ψήφο του πολίτη για να του λύσει το πρόβλημα, όχι για να περιγράψει το πρόβλημα.