X

ΣΕΤΕ: Που αυξήθηκαν και που μειώθηκαν οι τουριστικές αφίξεις τον Ιούνιο

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για τον ελληνικό τουρισμό. Που αυξήθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις τον Ιούνιο και ποια είναι η εικόνα για τις ακτοπλοϊκές αφίξεις.

Ant1news



Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση στη χώρα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΤΕ.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015 για τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, παρουσιάστηκε αύξηση +6,7% των αεροπορικών αφίξεων στο σύνολο της χώρας (ή +1% αν δεν υπολογιστεί η Αθήνα).

Ειδικότερα, η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη τον Ιούνιο υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο αφίξεων της χώρας με +25%, +7,5% και +20% αντίστοιχα, ενώ θετικά (+3,9%) κινήθηκε και το Ιόνιο. Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη εμφάνισε οριακά αρνητικό πρόσημο (-0,8%), ενώ Δωδεκάνησα και Κρήτη κινήθηκαν αρνητικά παρουσιάζοντας μείωση -7,2% και -3,8% σε σχέση με τον Ιούνιο 2014. Σημαντική μείωση εμφανίζει επίσης ο προορισμός της Πελοποννήσου με -16,8%.

Σε σχέση με τις ακτοπλοϊκές αφίξεις από την αρχή του έτους:

- Η επιβατική κίνηση από και προς Ιταλία μεταξύ Ιανουαρίου - Μαΐου μειώθηκε κατά -9%, αλλά δεν υπάρχει κατανομή του ποσοστού αυτού μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών.

- Η επιβατική κίνηση στην εσωτερική ακτοπλοΐα το αντίστοιχο διάστημα παρουσιάζει μικτή εικόνα, με την επιβατική κίνηση από και προς Κρήτη να παρουσιάζει μείωση κατά -12,2%, ενώ αύξηση παρατηρείται στους επιβάτες στο Βόρειο Αιγαίο κατά 11%, στα Δωδεκάνησα κατά 4,4%, και στις Κυκλάδες κατά 3%.

Ακόμη, στα στοιχεία του ΣΕΤΕ παρουσιάζονται οι δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων καθώς και ξενοδοχείων σε διεθνώς ανταγωνιστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο δείκτη ικανοποίησης και στο δείκτη σχέσης ποιότητας-τιμής σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, ενώ μοιράζεται τη δεύτερη θέση με τη Γαλλία στην εστίαση,  υστερώντας και οι δύο έναντι της Κύπρου. Στον τομέα, δε, της εξυπηρέτησης βρίσκεται στη τέταρτη θέση πίσω από την Τουρκία, την Ισπανία και την Κύπρο. Όμως, η εικόνα ανά κατηγορία διαφοροποιείται σημαντικά και η Ελλάδα έχει συγκριτικά υψηλότερη θέση στις χαμηλότερες κατηγορίες και συγκριτικά χαμηλότερη θέση στις υψηλότερες κατηγορίες. 

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία του ΣΕΤΕ.