X

Σε επίσχεση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από Δευτέρα

Η 'Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ζητά άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων, υπογραφή νόμιμης σύμβασης με τον οργανισμό και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

Ant1news

Πενθήμερη επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από την προσεχή Δευτέρα οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα επανεξετάσουν τη στάση τους την Παρασκευή 7 Αυγούστου.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός βρίσκεται σε πλήρη διάλυση και αδυνατεί πλέον να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τόσο απέναντι στους ασφαλισμένους όσο και απέναντι στους ιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. «Αδυνατεί ή δεν θέλει να καταλάβει ότι οι συμβεβλημένοι κλινικοί, κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί ιατροί δεν μπορούν πλέον να χρηματοδοτούν την πρωτοβάθμια υγεία μένοντας απλήρωτοι επί σειρά ετών».

Οι γιατροί τονίζουν ότι με αίσθημα ευθύνης εξυπηρετούν τους πολίτες απλήρωτοι για μήνες και χωρίς επαρκή διασφάλιση της νομιμότητας επί της παράτασης της σύμβασης τους, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετικό ΦΕΚ, έχοντας χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια με πάνω από 1,5 δις ευρώ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την τσέπη τους.

«Ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011, απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012, τρέχουσες αμοιβές που δεν δρομολογούνται, έχουν φέρει τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας. Πολλαπλά κουρέματα, clawback rebate στις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις έχουν καταστήσει πρακτικά ζημιογόνα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω της σύμβασης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ένωση ξεκαθαρίζει ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί άλλο, καθώς τα όρια αντοχής των ιατρών του ΕΟΠΥΥ έχουν εξαντληθεί προ πολλού. «Λόγω των capital controls οι προμηθευτές μας απαιτούν άμεσα την πληρωμή όλων των αναλωσίμων. Κατόπιν αυτού η εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας είναι σχεδόν αδύνατη με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της για τις σοβαρές παραλείψεις της στις επερχόμενες δυσλειτουργίες της ΠΦΥ», επισημαίνουν οι γιατροί.

Στη διάρκεια της επίσχεσης οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και θα μπορούν στη συνέχεια να διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.