X

Τι συζήτησαν Τσακαλώτος-Σταθάκης με το «κουαρτέτο» των θεσμών

Συνάντηση και με τον διοικητή της ΤτΕ είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Συνεδρίασε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας. Τι δήλωσε ο Τσακαλώτος.

Ant1news



Το πρώτο τετ α τετ με το «κουαρτέτο» των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) είχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Οι εναρκτήριες διαβουλεύσεις με την Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), τον Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), τον Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και τον Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Ήταν η πρώτη συνάντηση, οπότε λογικό ήταν να συζητήσουμε τα οργανωτικά ζητήματα, πώς θα γίνουν οι συναντήσεις, πώς θα λύνουμε έγκαιρα προβλήματα που προκύπτουν για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών μετά το πέρας της συνάντησης.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, «δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018».

Ο υπουργός τόνισε ότι συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που και αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα (capital controls), ενώ έγινε συζήτηση και για το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

«Συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα». «Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν συνάντηση μίας ώρας το απόγευμα και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Τα ίδια ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος και στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, υπό τον Γιάννη Δραγασάκη.