X

Πακέτο σκληρών μέτρων ζητούν οι δανειστές

Όλα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του "κουαρτέτου" και των Τσακαλώτου - Σταθάκη την Παρασκευή. Όσα πρέπει να γίνουν για να εκταμιευθεί η προκαταβολή των 83 δις ευρώ.

Ant1news

Μια «βαλίτσα» γεμάτη σκληρά μέτρα έφερε μαζί της στην Ελλάδα η Ντέλια Βελκουλέσκου, τα οποία τέθηκαν προς συζήτηση στη συνάντηση που είχε το «κουαρτέτο» με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη την Παρασκευή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής, πρόκειται για 16 προαπαιτούμενα που ζητείται να υλοποιηθούν μέσα σε τρεις μήνες. Μεταξύ αυτών είναι η αλλαγή νόμων του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και στα νοσοκομεία, οι ρυθμίσεις μεγάλων χρεών και οι επιδοτήσεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Φυσικά δεν έμειναν απ’έξω η κατάργηση φοροαπαλλαγών στους αγρότες, η μείωση της δαπάνης για επιδόματα θέρμανσης, ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές, αλλά και η μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ από μισθούς και συντάξεις για όσους οφείλουν στο Δημόσιο και στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το κοινό σχέδιο κυβέρνησης και δανειστών είναι όλα τα προαπαιτούμενα και η συμφωνία να έρθουν στη Βουλή μέχρι τις 18 Αυγούστου και να ψηφιστούν ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου ύψους 10 με 12 δις ευρώ ως τις 20 Αυγούστου που λήγουν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Το συνολικό δάνειο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 83 δις ευρώ, αλλά το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί από τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, γράφει η εφημερίδα. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την Κομισιόν και το ΔΝΤ, προκειμένου να διασφαλίσει το ποσό των 86 δις ευρώ στο πακέτο βοήθειας, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να διεκδικήσει από τους πιστωτές της 24 δις ευρώ, τον Αύγουστο, στην πρώτη δόση του πακέτου.