X

Ασφαλιστικό και εργασιακά στο τραπέζι Κατρούγκαλου με το "κουαρτέτο"

Ο οδικός χάρτης για ασφαλιστικό και εργασιακά στη συνάντηση Κατρούγκαλου με το "κουαρτέτο" των θεσμών. Τι είπαν ο υπουργός και στελέχη του υπουργείου.

Ant1news



Για το ασφαλιστικό και ζητήματα που αφορούν τις αλλαγές στα εργασιακά συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών (ΕΚΤ, ΕΕ, ΕΜΣ και ΔΝΤ), κατά την άτυπη δίωρη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Εργασίας.

«Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον "οδικό χάρτη" της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το πέρας της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «η συζήτηση διεξάχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των "βέλτιστων πρακτικών" που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος».

Όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος «η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκαν θέματα "γενικής πολιτικής”. Η ίδια πηγή είπε ότι το υπουργείο Εργασίας θα υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τέλος Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου για το εργασιακό.

Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, το πότε ακριβώς θα ψηφιστούν οι αμέσως επόμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με σημαντικότερη εκείνη της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, όπως επίσης και του "παγώματος” των κατώτατων συντάξεων έως το 2021, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί πιέζουν για την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από την 1η Ιουλίου 2015 ανά δεκαοχτάμηνο και όχι ανά εξάμηνο, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Την ίδια ώρα, τα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς και ζητήματα που άπτονται της δικαιοσύνης, τίθενται επίσης σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Τα θέματα αυτά, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. 

Με βάση τον προγραμματισμό, αύριο Τρίτη θα τεθούν επί τάπητος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ, η συζήτηση του οποίου αναβλήθηκε την Παρασκευή, καθώς και τα «κόκκινα δάνεια», η διαχείριση των οποίων συνδέεται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.