X

Υποχρεωτικές εξετάσεις για πρόληψη του καρκίνου

Σχετικό σχέδιο επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να το θέσει άμεσα σε διαβούλευση. Αυστηρή η ποινή για όσους δεν υπακούσουν και τελικά νοσήσουν!

Ant1news

Με στόχο να δοθεί περισσότερη έμφαση στην πρόληψη και να περιοριστούν οι πολυδάπανες θεραπείες, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στο να καταστήσει υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις συχνές μορφές καρκίνου.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς, αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα είναι επιβεβλημένη η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.

«Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις εξετάσεις αυτές και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή, την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν» εξηγεί ο υπουργός Υγείας .

Παράλληλα, επισημαίνει ότι στόχος είναι να προλαμβάνονται ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου, για τους οποίους οι επιδημιολογικές μελέτες φανερώνουν πως επίκειται μεγάλη αύξηση εντός της προσεχούς 20ετίας, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους ανυπάκουους, η... "ποινή" για την οποία μιλά ο υπουργός μπορεί να φθάσει ακόμα και το 50% του κόστους της νόσου.

Κουρουμπλής: «Υπάρχει σκέψη να επιβαρύνονται όσοι νοσήσουν και έχουν αμελήσει υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις»

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «BHMA FM», o υπουργός Υγείας δήλωσε:

«Είναι μια σκέψη. Όλοι οι Έλληνες έχουμε καλά και πολύ μεγάλες αδυναμίες, όπως η αμέλεια προληπτικών ζητημάτων για την υγεία μας. Έχουμε ένα πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για 60.000 άτομα και έχουν πάει μόνο 7.000. Είμαστε αμελείς και αυτό έχει τεράστιο κόστος στο σύστημα. Τι θα πρέπει να κάνει μια ηγεσία, όταν οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι τα επόμενα 20 χρόνια ο καρκίνος θα είναι σε έξαρση; Είναι μια σκέψη λοιπόν αυτή, σε επίπεδο επιστημονικής δουλειάς. Μιλάμε για PSA, μαστογραφίες, καρκίνο του τραχήλου, για περιπτώσεις που είναι πολύ έντονες. Η σκέψη ποια είναι; Να καθιερωθούν οι εξετάσεις αυτές και να ειδοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ο ασφαλισμένος ότι πρέπει να κάνει αυτήν την εξέταση π.χ. σε μια τριετία και αν ο μη γένοιτο νοσήσει, θα πρέπει να έχει ένα κόστος επιβάρυνσης του Δημοσίου (αν δεν την κάνει). Αυτό είναι μια σκέψη που μπορεί να πιέσει τους ανθρώπους να κάνουν τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν»