X

Τα φλέγοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης

Πέντε «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων κρίνουν την αναγκαιότητα ή όχι νέου δανείου – γέφυρα, το οποίο συνοδεύεται από νέα προαπαιτούμενα. Συνεχίζονται σήμερα οι συζητήσεις.

Ant1news

Πέντε είναι τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και θα κρίνουν και το κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη της συμφωνίας μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Με στόχο την αποφυγή νέου μεσοπρόθεσμο δανείου, συνεπώς και νέων προαπαιτούμενων, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Οι χθεσινές συνομιλίες, αν κι αποτύπωσαν τις αποκλίσεις που υπάρχουν ακόμα μεταξύ των δύο πλευρών, άφησαν περιθώρια αισιοδοξίας. Τόσο από ελληνικής πλευράς, διά στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου, όσο και από την πλευρά των δανειστών με τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν, επιβεβαιώθηκε πως αμφότεροι επιθυμούν την έγκαιρη επίτευξη της συμφωνίας και πως αυτό είναι «ρεαλιστικός» στόχος.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος και ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών, δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται «ίσως λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενε».

Η Μίνα Αντρέεβα από την πλευρά της αναφερόμενη στην περίπτωση εκταμίευσης της πρώτης δόσης πριν από τις 20 Αυγούστου, έκανε λόγο για «φιλόδοξο» αλλά και «ρεαλιστικό» στόχο. «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται» σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ πρόσθεσε ότι η «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».

Ο λόγος που κάνει την «εμφάνισή» της αυτή η αισιοδοξία και στα δύο πεδία είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται ότι, υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για να κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαφαίνεται και η διάθεση να αντιμετωπιστούν ζητήματα που στα οποία υπάρχει κοινή συνισταμένη και η εξειδίκευσή τους να μετατεθεί για αργότερα. Οι συζητήσεις αυτές γίνονται στον παρόντα χρόνο πάνω σε συγκεκριμένα κείμενα.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε χθες την πρόθεση μέσα στην εβδομάδα, ως την Κυριακή, να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Ο στόχος παραμένει και είναι να ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο από το ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι τις 18 Αυγούστου, ενώ προηγουμένως θα έχει ψηφιστεί και από άλλα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης, με τον όρο ότι θα φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό θα γίνει ξεκάθαρο σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι δύο Υπουργοί με τους θεσμούς.

Τα πέντε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι τα εξής:

1.Το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας: «Αγκάθι» παραμένει η δημιουργία και λειτουργία του Ταμείου που θα διαχειρίζεται δημόσια περιουσία ύψους ως 50 δις ευρώ. Τα νομικά ζητήματα είναι αυτά που εκκρεμούν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχεται ότι διαπιστώνονται αποκλίσεις με τους δανειστές. Εκτιμά ωστόσο, ότι μπορούν να γεφυρωθούν.

2.Συνταξιοδοτικό: Θεωρείται βέβαιη η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, επιδιώκει ηπιότερα μέτρα από αυτά που προτείνονται από τους δανειστές.

3.Ύφεση: Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ.Τσακαλώτου, δεν έχει οριστικοποιηθεί η κοινή πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2015 η συρρίκνωση θα είναι της τάξης του 2,5 – 3%, τουλάχιστον.

4. Πρωτογενές πλεόνασμα: Παρελθόν αποτελεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού πλέον τα κλιμάκια των δύο πλευρών εργάζονται ώστε να προσδιοριστεί το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος για το 2015, το οποίο υπολογίζεται από 0 ως 1% του ΑΕΠ.

5.Τα «κόκκινα δάνεια»: Παρά τη χθεσινή πρώτη συζήτηση, παραμένουν λεπτομέρειες που πρέπει να καθοριστούν.

Στην περίπτωση που δεν γεφυρωθούν οι παραπάνω διαφορές μέσα στα επόμενα 24ώρα, θα καταστεί αναγκαστική η νέα χρηματοδότηση – γέφυρα για τον Αύγουστο, η οποίο θα εγκριθεί με την ψήφιση νέου πακέτου προαπαιτούμενων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο – γέφυρα μέχρι στιγμής». Οι πληροφορίες ωστόσο, που διακινούνται από την Ευρωζώνη κάνουν λόγο για επεξεργασία σεναρίου ενδιάμεσης χρηματοδότηση, στην περίπτωση που αποδειχτεί απαραίτητη, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται αυτή τη στιγμή από στελέχη των δανειστών.