X

«Αγώνας ταχύτητας» για την επίτευξη συμφωνίας

Θετικά μηνύματα και ανοικτά ζητήματα στο μικρό διάστημα που θα κριθεί η έγκαιρη σύναψη της συμφωνίας. Πού θα κριθεί η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ant1news

Μέσα στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα της 18ης Αυγούστου πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, ώστε να ψηφιστεί η συμφωνία και να μη χρειαστεί να λάβει νέο δάνειο – γέφυρα, συνεπώς και νέα προαπαιτούμενα, καθώς στις 20 Αυγούστου θα πρέπει να αποπληρώσει δόση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Αθήνα πάντως, αποπλήρωσε την Πέμπτη στο ΔΝΤ δόση ύψους 186, 3 εκατ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Αίγυπτο, συμφώνησαν ότι θα πρέπει η συμφωνία να έχει επιτευχθεί μέχρι τότε. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, κατά τη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, βάσει της εικόνας που λαμβάνει από την πορεία των συζητήσεων στην Αθήνα, ενώ σημείωσε ότι σε σημερινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει ο απολογισμός των έως τώρα διαπραγματεύσεων και θα εξεταστεί το προσχέδιο της νέας συμφωνίας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση μέσα το Σαββατοκύριακο να λάβει αυτό το προσχέδιο, ώστε να σημειώσει τις παρατηρήσεις της και να επιδιωχθεί η οριστικοποίησή του μέχρι τη Δευτέρα – Τρίτη.

Η Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να ψηφίσει το νέο μνημόνιο στις 13 Αυγούστου, καθώς και το πακέτο των προαπαιτούμενων που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματος.

Την επομένη, στις 14 Αυγούστου, το Eurogroup θα κληθεί να αξιολογήσει το μνημόνιο και να δώσει το τυπικό «πράσινο φως» για την ψήφισή του από τα άλλα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, διαδικασία η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 18 του μήνα.

Στην περίπτωση που η παραπάνω διαδικασία ολοκληρωθεί στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εκταμιεύσει στις 20 Αυγούστου την πρώτη δόση του προγράμματος.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, αν και το χρονοδιάγραμμα είναι «σφιχτό», είναι παράλληλα «υλοποιήσιμο».

Πέντε είναι τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά για την ολοκλήρωση συζητήσεων, μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών. Η Ελλάδα καλείται να υιοθετήσει πακέτο νέων προαπαιτούμενων, το 90% των οποίων έχει ήδη συμφωνηθεί.

Τα υπό διαπραγμάτευση θέματα που παραμένουν ανοικτά είναι τα εξής:

-Η φορολόγηση των αγροτών. Υπάρχουν πιθανότητες προς το παρόν να προχωρήσει μόνο το μέτρο για την αλλαγή στο πετρέλαιο των αγροτών ή ακόμα και μία τροποποίηση.

-Ποια μέτρα από την εργαλειοθήκη ΙΙ του ΟΟΣΑ θα ψηφιστούν τώρα.

-Ποια επαγγέλματα θα απελευθερωθούν.

-Το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

-Οι αποκρατικοποιήσεις. Η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμφωνήσει σε δημιουργία χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, θέμα στο οποίο επιμένει η πλευρά των δανειστών, επικαλούμενη το κείμενο της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρεί ότι οι χρονικές δεσμεύσεις δεν εξασφαλίζουν αποδοτικότερες αξιοποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου.

Το φλέγον ζήτημα των 100 δόσεων

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, φαίνεται πως και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Οι αλλαγές αυτές, ωστόσο, αναμένεται να προωθηθούν με υπουργικές αποφάσεις στο άμεσο μέλλον και να μην συμπεριληφθούν στην παρούσα φάση στο κείμενο της συμφωνίας.

Σε γενικές γραμμές, αποτελεί στόχο των δανειστών η δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου προστασίας των ευπαθών ομάδων, το οποίο θα τις προστατεύει από πλειστηριασμούς και θα συνδέεται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τους δικαιούχους των ρυθμίσεων.

Στην περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός του χρονικού ορίζοντα της 28ης Αυγούστου, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το σχέδιο για νέα χρηματοδότηση γέφυρα, η οποία θα αφορά στο ποσό των 5-6 δις ευρώ για τις άμεσες υποχρεώσεις της χώρας και θα συνοδεύεται από προαπαιτούμενα μέτρα.