X

Δραγασάκης: Δεν υπάρχουν αγκάθια - είμαστε σχεδόν έτοιμοι

«Δεν υπάρχει κάποιο "αγκάθι"» στις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά το ΚΥΣΟΙΠ. Τι είπε για τις ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο.

Ant1news



Ιδιαίτερα αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

«Προχωράμε κανονικά, από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Δεν υπάρχει κάποιο "αγκάθι", υπάρχουν απλώς κάποια θέματα που εξετάζονται», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης ερωτηθείς για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση, δε, για τυχόν αλλαγές στις ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εποσήμανε πως «κάποιες μικροαλλαγές μπορεί να υπάρξουν, αλλά όχι με την έννοια πως αλλάζει το καθεστώς».

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, υπό τον Δραγασάκη, διήρκησε λίγο περισσότερο από δύο ώρες και συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης.

Το Σάββατο στις 11:00 θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται επίσης το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα «κόκκινα» δάνεια, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης. 

Συνεδριάζουν το βράδυ με Τηλεδιάσκεψη οι βοηθοί υπουργών Οικονομικών 

Μέσα σε αυτό το φόντο, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του EFC το βράδυ, του οργάνου των επιτελών των υπουργών οικονομικών της ΕΕ. Τελεί και αυτό όπως το EWG υπό τον κ. Wieser (πρόεδρο του EuroWorking Group) και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει διπλό στόχο:

-  Απολογισμό της πορείας των διαπραγματεύσεων για να προχωρήσει αν γίνει εφικτό από το Σαββατοκύριακο το τελικό στάδιο της οριστικοποίησης των κειμένων της συμφωνίας.

-  Προετοιμασία του δανείου «γέφυρα» από τον  EFSM που θα ενεργοποιηθεί αν δεν βγεί το χρονοδιάγραμμα. Απαιτείται απλή πλειοψηφία σε επίπεδο των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ με τηλεδιάσκεψη Ecofin, αλλά απαιτούνται και εγγυήσεις από Ελληνικής πλευράς και πακέτο με προαπαιτούμενα, αν και πιο ελαφρύ από το πακέτο που ζητείται για τα 24 δισ. ευρώ του νέου δανείου. 

Οι ημερομηνίες-ορόσημα: 

- 11 Αυγούστου να υπάρχει το καταληκτικό κείμενο ή «επί της Αρχής συμφωνία». (Επ' αυτού η Μίνα Αντρέεβα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη συνέπεσαν στη θέση ότι «το προσχέδιο της συμφωνίας γράφεται», αν και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι βρισκόμαστε... στον πρόλογο). 

- 14 Αυγούστου να συγκληθεί το Eurogroup για να την εγκρίνει. 

- Στο διάστημα 16-18 Αυγούστου να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και αμέσως μετά από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

- 20 Αυγούστου να έρθει η πρώτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα 

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός ενδεχομένως  να πρέπει να επισπευσθεί. Δηλαδή να έρθει μέσα στην επόμενη εβδομάδα το πακέτο στη Βουλή, καθώς κάποια κοινοβούλια αντιδρούν προς το παρόν στην έγκριση πακέτων που δεν έχουν περάσει από την ελληνική Βουλή πρώτα (όπως ήταν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το αρχικό σχέδιο). 

Έτσι, δεν αποκλείεται και με δεδομένο ότι το φιλανδικό κοινοβούλιο πρέπει να κυρώσει την ελληνική δανειακή σύμβαση στις 14/8, διαμορφώνεται ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κύρωσης από τη Βουλή του πακέτου του τρίτου δανείου και έγκρισή του από το Eurogroup έως τις 14 Αυγούστου. 

Τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης

- Συνταξιοδοτικό με κόψιμο πρόωρων συντάξεων άμεσα

- Οι αλλαγές –προς το χειρότερο- της ρύθμισης των 100 δόσεων

- Οι παρεμβάσεις στην φορολογία των Αγροτών (αύξηση φόρου & κόψιμο φοροαπαλλαγών)

- Οι εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ (tool kit 2 και 3) που θα θεσπιστούν άμεσα όπως οι Κυριακές και οι φόροι υπέρ τρίτων, αλλά και τα κλειστά επαγγέλματα που θα πρέπει τώρα να ανοίξουν 

- Ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια (μπούσουλας η έκθεση του Οίκου Nomura)

- Ύψος ύφεσης για φέτος (3% λένε οι Θεσμοί) και πρωτογενούς ελλείμματος (1% ή 0)

- Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 

Οι ιδιωτικοποιήσεις μεγάλο θέμα με... άρωμα Γαλλίας 

Η διαπραγμάτευση πάντως παραμένει ανοικτή και σε πολλά άλλα θέματα. Στις μείζονες διαφορές φαίνεται ότι ανήκει ο τομέας των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό έγινε φανερό και στο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ χθες, καθώς στην επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται ότι «συζητήθηκαν επίσης θέματα του Ταμείου, που προβλέπεται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». 

Κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρόπους αποδοτικότερης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του εν λόγω Ταμείου παρ' ολίγον να τινάξει στον αέρα 17ωρη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου, ενώ ισχυρές διαφορές που αφορούν στο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων φέρεται να επανήλθαν.