X

Εξετάζεται «κούρεμα» ενισχύσεων & παροχή φορολογικών κινήτρων

Φορολογικά κίνητρα αντί ενισχύσεων στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

«Κούρεμα» των ενισχύσεων του επενδυτικού νόμου που οφείλει το κράτος στις επιχειρήσεις και αντικατάστασή τους από φοροαπαλλαγές ή / και συμψηφισμό υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας.

Αυτά δήλωσε στην εφημερίδα Αγορά ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, επισημαίνοντας παράλληλα τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για τη διόγκωσή του, καθώς υπερβαίνει τα 5,7 δις. ευρώ, μέγεθος που είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός, 

Ο ίδιος τονίζει ωστόσο ότι η υλοποίηση των επενδύσεων που έχουν ενταχθεί στο νόμο αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, καθώς οι οφειλόμενες ενισχύσεις αντιστοιχούν σε επενδύσεις ύψους 15 – 18 δις. ευρώ και μπορούν να γείρουν αποφασιστικά την πλάστιγγα της ανάπτυξης. Πρόσθετο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι και το γεγονός ότι πρόκειται για ώριμα επενδυτικά έργα που μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα να παράξουν αποτέλεσμα για την πραγματική οικονομία και την απασχόληση.

Για το σκοπό αυτό όπως επισημαίνει ο κ. Λαμπριανίδης εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, από την αντικατάσταση ενισχύσεων με φοροαπαλλαγές μέχρι τη χρηματοδότηση μέρους των επενδύσεων από το «πακέτο Γιούνκερ» (το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο και πρόκειται να παράσχει χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις).

Μετά το κλείσιμο του κύκλου του προηγούμενου επενδυτικού νόμου η βασική προτεραιότητα είναι η προετοιμασία και ψήφιση του νέου νόμου που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο. Ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία διαβούλευσης με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, που έχουν υποβάλει σειρά προτάσεων προκειμένου ο νέος νόμος (που θα εφαρμοστεί σε περίοδο προφανώς ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα) να πετύχει το στόχο του.

Στις προτάσεις του ΣΕΒ περιλαμβάνεται η ενίσχυση δικτύων μικρομεσαίων με μεγαλύτερες επιχειρήσεις καθώς και η έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θόδωρος Φέσσας ανέφερε πρόσφατα ότι η νέα εθνική επενδυτική λογική, πρέπει να:

•Προωθεί την παραγωγική και οικονομική μεγέθυνση με οικοσυστήματα από ΜμΕ γύρω από οργανωμένες (μεγαλύτερες) και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και σταθερές επιχειρηματικές συνέργειες

•Εστιάζει σε παραγωγικές επενδύσεις με κριτήρια (α) την απόδοση και όχι την απορρόφηση ώστε τα χρήματα να πιάνουν τόπο και να επιστρέφουν στα δημόσια ταμεία, (β) την εξωστρέφεια και την καινοτομία ώστε να δημιουργηθούν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες (γ) την αξιοποίηση νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων και κινήτρων απόδοσης ώστε να μειωθούν σημαντικά οι αναποτελεσματικές άμεσες επιδοτήσεις.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης υπέβαλε επίσης στη γενική γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων τις προτάσεις της οργάνωσης για το νέο νόμο, επισημαίνοντας για το επίμαχο ζήτημα των οφειλών του Δημοσίου ότι μεγάλος αριθμός επενδυτικών σχεδίων που υπήχθησαν σε προηγούμενους αναπτυξιακούς δεν έχει ολοκληρωθεί και αποπληρωθεί και ότι «η διαχείριση και χρηματοδότηση των επενδύσεων αυτών αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι προφανής η δυσκολία χρηματοδότησης».