X

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία κυβέρνηση - θεσμοί

Στα χέρια της κυβέρνησης το μνημόνιο που έχουν συγγράψει οι θεσμοί. Νέα συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με το "κουαρτέτο" σήμερα.

Ant1news

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση που είχαν από τις 6 το απόγευμα με τους εκπροσώπους των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ ESM) ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις των θεσμών για το νέο Μνημόνιο, που έφθασαν στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης στις 15:15.

Μετά το πέρας της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο διαμονής των θεσμών, δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ οι συζητήσεις Τσακαλώτου-Σταθάκη με το «κουαρτέτο» θα συνεχιστούν σήμερα στις 14:00.

Η ελληνική πλευρά καλείται τώρα να κάνει τις δικές της προσθαφαιρέσεις για να ξεκινήσει η συγγραφή του Μνημονίου και σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις.

«Μόλις φτάσουμε στην τελική ευθεία θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης προσερχόμενος στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας Welt Am Sonntag, η οποία αναφέρει ότι «οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση», ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «μπορεί να είναι ακριβές».

Εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στα μέτρα, τότε ανοίγει ο δρόμος για τελική συμφωνία ακόμη και έως την Δευτέρα ή Τρίτη για να ακολουθήσουν η ψήφιση από το ελληνικό και τα άλλα κοινοβούλια και να δοθεί η πρώτη δόση των χρημάτων προς την Ελλάδα που υπολογίζεται περί τα 25 δις€.

Μαζί με τη συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα, θα ψηφιστεί και το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος. Τα επόμενα μέτρα θα έρθουν αργότερα, όπως ανέφερε η ίδια πηγή. 

Έτσι, σε ένα αγωνιώδες σπριντ έχουν επιδοθεί Θεσμοί και Κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία. Εάν ο στόχος επιτευχθεί δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη Βουλή  την Τετάρτη για να ψηφιστεί την Πέμπτη, ώστε την επομένη Παρασκευή 14 Αυγούστου, να συγκληθεί το Eurogroup και να πάρουν σειρά τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια – με πρώτο το Φινλανδικό που έχει θέσει ως δικό του deadline την Παρασκευή. Εναλλακτικά, η ψηφοφορία στη Βουλή θα μπορούσε να γίνει «ακόμη και την Κυριακή 16 Αυγούστου», διαμηνύουν αρμόδια στελέχη.

Από νωρίς το μεσημέρι τεχνικά κλιμάκια και Έλληνες τεχνοκράτες συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον  και επί τάπητος βρίσκονταν, το προσχέδιο του νέου Μνημονίου και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Πάντως, μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη πρέπει να συμφωνηθεί η τελική μορφή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, πώς θα γίνει η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και αν θα είναι εμπροσθοβαρή τα νέα μέτρα

Και μόνο το χαμόγελο με το οποίο βγήκαν τα στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν τελείωσε η τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή, EFC), έδειχνε ότι η παρουσίαση της προόδου των διαπραγματεύσεων για το νέο δάνειο με τους θεσμούς πήγε καλά.

Η όποια «πίεση» ασκήθηκε χθες στον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης και πρόεδρο του ΣΟΕ, Γιώργο Χουλιαράκη, προήλθε όχι τόσο από το Βερολίνο, αλλά κυρίως από κράτη-μέλη του πρώην ανατολικού μπλοκ (Σλοβακία, Λετονία), που δεν καλοβλέπουν να δίνουν βοήθεια σε μια χώρα με μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα από αυτές, όπως η Ελλάδα.

Επί της ουσίας, όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας κοντά στις διαπραγματεύσεις «πήγαμε τόσο καλά έξω, όσο και μέσα», υπονοώντας ότι ούτε στα «Athens Groups» έχει ανακύψει ως τώρα κάποιο ανυπέρβλητο πρόβλημα. Αναφορικά με το χθεσινό EFC, κυβερνητικές πηγές λένε ότι «ήταν θετική η εισήγηση και από τους τέσσερις θεσμούς ότι η Ελλάδα κάνει τα συμφωνηθέντα»

Κάνουν επίσης σαφές ότι δεν μπήκε από καμία πλευρά αίτημα για δάνειο-«γέφυρα». Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για ψήφιση προαπαιτούμενων και Μνημονίου από τη Βουλή πριν από τον 15Αύγουστο.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έλεγε πως «εμείς είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία, δεν υπάρχουν «αγκάθια», συζητάμε τα θέματα», δείχνοντας ότι -εκτός απροόπτου- η συμφωνία μπορεί να κλείσει μέσα στην εβδομάδα και να κυρωθεί την επόμενη, ώστε να έρθουν εγκαίρως τα λεφτά του νέου δανείου στη χώρα.

Ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη ή Τετάρτη στα κείμενα για το νέο δάνειο και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν, ώστε να προλάβουν να ψηφιστούν από τα ελληνικό και τα ξένα κοινοβούλια, ώστε να έρθουν και τα πρώτα 25 δισ. στη χώρα μας.

Το δημοσιονομικό και το προσχέδιο του νέου Μνημονίου επί τάπητος

Από το μεσημέρι σήμερα, πάντως, διεξάγονταν κρίσιμες διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις, καθώς και για το προσχέδιο του νέου Μνημονίου.

Στην σημερινή ατζέντα βρίσκονταν:

- το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,

- τα «κόκκινα» δάνεια,

- η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το θέμα της

- πρόωρης συνταξιοδότησης.

 Τι πρέπει να γίνει έως την πρώτη εκταμίευση

Αν φανεί πως υπάρχει σύγκλιση με τους ξένους εμπειρογνώμονες και στους στόχους του προϋπολογισμού, τότε ίσως δικαιωθεί σε όσα έλεγε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, πως η 10η Αυγούστου, δηλαδή η προσεχής Δευτέρα, είναι η «ημερομηνία-κλειδί», γιατί θα φανεί αν είναι εφικτή μια συμφωνία δανειοδότησης της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από τις 20 Αυγούστου.

Μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να συμφωνηθεί ποια θα είναι η τελική μορφή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, πώς θα γίνει διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και το αν θα είναι εμπροσθοβαρή τα νέα μέτρα που θα ληφθούν (αύξηση φορολογίας στους αγρότες, κατάργηση πρόωρων συντάξεων κ.λπ.).

Αλληλένδετο με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία;

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν γίνει κατορθωτό να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου;  Η κυβέρνηση εμφανίζεται κατηγορηματική στην άρνησή της να δεχθεί νέο δάνειο-γέφυρα με νέα προαπαιτούμενα προκειμένου να αποπληρωθεί το ευρωομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου. «Να βρουν λύση οι θεσμοί», είναι η κοφτή απάντηση, με την μπάλα να μεταφέρεται, ουσιαστικά, στο γήπεδο της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η σπουδή του υπουργείου Οικονομικών να δώσει διευκρινήσεις για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, εντάσσεται στην προσπάθεια να δείξει ότι παλεύει για τη συμφωνία. Κι αυτό διότι πίσω από την προβολή της θέσης ότι στο Ταμείο (που θα διαδεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ) θα ενταχθούν και στοιχεία της δημόσιας περιουσίας που δεν είναι προς πώληση και ότι η έδρα θα είναι, οριστικά, η Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο, «πέρασε» η υπαγωγή σ΄ αυτό της «πιθανότητας» να συμπεριληφθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας – με πρώτους τους υδρογονάνθρακες.