X

Προ των πυλών νέα λουκέτα στην αγορά

Εξαιρετικά δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο.

Ant1news



Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Στον αστερισμό των λουκέτων κινδυνεύουν να περάσουν περισσότερες από τρεις στις δέκα επιχειρήσεις, λόγω της ασφυξίας των Capital Controls και της τραπεζικής αργίας που οδήγησε σε ελεύθερη πτώση του τζίρου τους κατά 70%.

Το κραχ στις πωλήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων αποτυπώνεται ανάγλυφα στα στοιχεία της Eθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Τρεις στους δέκα εμπόρους δήλωσαν ότι η ελάττωση του τζίρου τους ξεπέρασε το 70%. Τέσσερις στους δέκα εμπόρους είδαν το 50% έως και το 70% των πωλήσεων τους να «εξαερώνονται», ενώ δυο στις δέκα επιχειρήσεις έχασαν το μισό τζίρο τους.

Οι απώλειες κάθε εβδομάδα που περνάει, συνολικά για επιχειρήσεις του εισαγωγικού, εξαγωγικού, χονδρικού και λιανικού εμπορίου ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ. Μείωση η οποία σύμφωνα με την ΕΣΕΕ έχει προκαλέσει μαύρη τρύπα στα δημόσια έσοδα, άνω του 1 δισ. ευρώ, από έμμεσους φόρους που δεν εισπράχθηκαν.

Το εκρηκτικό αυτό μείγμα αναμένεται να έχει δραματικές επιπτώσεις και στην απασχόληση, με χιλιάδες θέσεις εργασίας να παρασύρονται στη δίνη των λουκέτων.