X

Θέμα ωρών η συμφωνία

Έτοιμο το κείμενο που πλέον εξετάζεται γραμμή προς γραμμή. Ο ESM ετοιμάζει τη νέα δανειακή σύμβαση, με συμπληρωματική χρηματοδότηση από ΔΝΤ. Τι δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ant1news

Άρχισαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών, μετά την χθεσινή μαραθώνια συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία είχε διάρκεια 12 ωρών.

Στόχος, σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, είναι να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά την σημερινή συνάντηση που εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι μαραθώνια, ή το αργότερο να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μέχρι αύριο Τρίτη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και του Δ.Ν.Τ. που βρίσκονται στην Αθήνα "δουλεύουν νύχτα μέρα" για την επίτευξη συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές.

Η χθεσινή συνάντηση ολοκληρώθηκε  στις 3 τα ξημερώματα με τη συγγραφή του κειμένου του μνημονίου. Στις σημερινές συζητήσεις μετέχουν επικεφαλής και τεχνικά κλιμάκια και πνέον οι δύο πλευρές συζητούν επί  του τελικού κειμένου γραμμή προς γραμμή, λέξη προς λέξη.

Για τη συμφωνία που ετοιμάστηκε προβλέπεται η σύναψη νέας δανειακής σύμβασης ύψους 50 -52 δις από τον ESM και τα υπόλοιπα χρήματα να προκύπτουν από το ΔΝΤ, τις αποκρατικοποιήσεις και τις αγορές.

Στο τραπέζι των ολονύχτιων διαπραγματεύσεων, βρίσκονταν και τα εργασιακά, με δεδομένο ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ζητούν να μειωθεί η μετενέργεια στους τρεις μήνες από έξι που είναι σήμερα, την ώρα που οι συλλογικές συμβάσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος θα έρθουν σε διαβούλευση από τον Οκτώβριο.

Νέα δεδομένα όμως έρχονται και για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού μπορεί να αυξάνεται από το 3% στο 5% το επιτόκιο για χρέη άνω των 5.000 ευρώ, όμως το ίδιο επιτόκιο θα έχουν και όσοι έχουν χρέη κάτω από 5.000 ευρώ εάν:

1) η ακίνητη περιουσία υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ
2) όταν ξεκίνησε η ρύθμιση το χρέος υπερέβαινε το 50% του ετήσιου εισοδήματος.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια» η ελληνική πλευρά επιθυμεί έναν φορέα διαχείρισης δανείων και να μην πωλούνται δάνεια σε distressed funds. Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση έως τα ξημερώματα της Τρίτης και να έχουν ψηφιστεί η συμφωνία και τα προαπαιτούμενα την Πέμπτη.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, στην χθεσινή συζήτηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών καταγράφηκε μεγάλη πρόοδος και σχεδόν έκλεισαν όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, δεν θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά θα υπάρχουν αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αλλαγές που θα αφορούν στο επιτόκιο και στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων με τα οποία θα περιορίζονται ο αριθμός των δικαιούχων των 100 δόσεων.

Επίσης για τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, στην παρούσα φάση αναμένεται να αυξηθεί η φορολόγηση του πετρελαίου των αγροτών αλλά η αύξηση αυτή θα γίνει σε δύο στάδια. Σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης φαίνεται πως οι δύο πλευρές καταλήγουν στο να μην αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα παραμείνει το κλιμάκιο της εισφοράς για εισόδημα πάνω από 500.000 ευρώ στο 8%.

Σχετικά με το θέμα των κόκκινων δανείων, οι δανειστές ζητούσαν αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και συγκεκριμένα να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν θα προχώρησει. Ενδεχομένως όμως να υπάρξει ένα όριο αντικειμενικής αξίας.

Θεσμοί και Κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε ένα αγωνιώδες σπριντ για να κλείσει η συμφωνία. Εάν ο στόχος επιτευχθεί δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη Βουλή  την Τετάρτη για να ψηφιστεί την Πέμπτη, ώστε την επομένη Παρασκευή 14 Αυγούστου, να συγκληθεί το Eurogroup και να πάρουν σειρά τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια – με πρώτο το Φινλανδικό που έχει θέσει ως δικό του deadline την Παρασκευή. Εναλλακτικά, η ψηφοφορία στη Βουλή θα μπορούσε να γίνει «ακόμη και την Κυριακή 16 Αυγούστου», διαμηνύουν αρμόδια στελέχη.