X

Αλεξιάδης: όποιος δεν το δηλώσει, το έχασε

Σαρωτικούς ελέγχους και «δέσμευση» κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, προαναγγέλλει, παράλληλα με την πλήρη εφαρμογή του Περιουσιολογίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Αμείλικτος στο κυνήγι αποκάλυψης του «μαύρου χρήματος», ώστε να τονωθεί το συναίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα για να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίαςεμφανίζεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος με όπλο το Περιουσιολόγιο που από την επόμενη χρονιά θα τεθεί, όπως δηλώνει, σε πλήρη εφαρμογή, στέλνει σαφές μήνυμα στους φοροφυγάδες, πως ότι δεν εμφανίζεται στις δηλώσεις και εντοπιστεί, ουσιαστικά θα κατάσχεται.

«Ότι δεν δηλώνει ο φορολογούμενος, θα το χάνει» θα είναι το σύνθημα της Εφορίας το επόμενο διάστημα, οπότε θα μπαίνει σε όλο και ευρύτερη εφαρμογή το Περιουσιολόγιο.

«Αυτό είναι κάτι που όχι απλώς θα τρομάξει, αλλά θα κατατρομοκρατήσει όσους κρύβουν ακίνητα, καταθέσεις, αυτοκίνητα, σκάφη ή άλλα περιουσιακά στοιχεία από την Εφορία», δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Όπως επισημαίνει, με την πλήρη λειτουργία του Περιουσιολογίου, θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι και θα ισχύσουν εξαιρετικά αυστηρά πρόστιμα που θα φθάνουν ως το 100% της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που δεν θα έχει δηλωθεί, ουσιαστικά δηλαδή θα επέρχεται μια έμμεση δέσμευση όσων δεν δηλώνει ο φορολογούμενος και δεν εμφανίζονται στην ηλεκτρονική καρτέλα που θα τηρείται γι΄ αυτόν στο Περιουσιολόγιο.

Σαρωτικές διασταυρώσεις για «μαύρο χρήμα»

Η αποκάλυψη των φοροφυγάδων θα γίνεται μέσω σαρωτικών ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις, το Κτηματολόγιο και τα Ε9, με τα πλήρη στοιχεία που στέλνουν στο Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες, ιδιωτικά θεραπευτήρια και σχολεία, αλλά και η ΔΕΗ, οι εταιρείες ύδρευσης και επικοινωνιών και δείχνουν τις δαπάνες κάθε φορολογούμενου ή τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Αλεξιάδης, «όταν ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο δεν θα μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει χρήματα που δεν θα τα έχει δηλώσει. Άρα θα δώσουμε μια ευκαιρία στους πολίτες να εμφανίσουν τα χρήματα τους, διότι εάν δεν το πράξουν και εντοπιστούν στην συνέχεια, θα υπάρχουν αυστηρότατες και φορολογικές και ποινικές επιπτώσεις».

Πώς θα γίνει η δήλωση στο Περιουσιολόγιο

Ένα από τα πιθανότερα σενάρια είναι σε μερικούς μήνες η Εφορία, όχι να ζητήσει από την αρχή δήλωση όλων των περιουσιακών στοιχείων από κάθε πολίτη, αλλά να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα σε κάθε φορολογούμενο, στο οποίο θα περιέχονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για την περιουσία του στην ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούν ακίνητα, καταθέσεις, περιεχόμενο θυρίδων, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, συμμετοχές σε εταιρείες, κατοχή μετοχών, επενδεδυμένα κεφάλαια κτλ τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Με το μήνυμα αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών, θα ζητά από τον πολίτη να προβεί άμεσα σε όποιες διορθώσεις, προσθέσεις ή αφαιρέσεις περιουσιακών στοιχείων ή απλώς να επιβεβαιώσει την ορθότητα των δεδομένων και με την απάντηση του, ουσιαστικά κάθε φορολογούμενος θα έχει υποβάλλει την τελική δήλωση του Περιουσιολογίου του.

Η πλήρης εφαρμογή του Περιουσιολογίου εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτή μέσα στο 2016.