X

Εβδομάδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων

Πρωτοβουλίες Τσίπρα μετά τις 20 Αυγούστου. Τι λένε πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Ποιες θεωρούνται πιθανές ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές.

Ant1news

Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων αρχίζει από σήμερα, αφού μετά την εκταμίευση  της πρώτης δόσης από το πακέτο διάσωσης, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον  ESM, η κυβέρνηση θα ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και θα αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

«Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο», τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: «Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις».

Με την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές με πιθανές ημερομηνίες την 20ή ή 27η Σεπτεμβρίου χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο να στηθούν κάλπες στις 13 Σεπτεμβρίου.

Άλλωστε, το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέκλεισε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου. Η ίδια δήλωσε ότι «δεν θα μας βρουν συμμάχους» οι όποιες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, που θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Σύμφωνα πάντως με τον iskra.gr, οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν θέλουν να «ρίξουν» την κυβέρνηση αλλά να ανακόψουν και να σταματήσουν άμεσα τη μνημονιακή πορεία του τόπου». Γι αυτό άλλωστε κάνουν λόγο για ωμό εκβιασμό σχολιάζοντας την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Αλέξης Μητρόπουλος πάντως τονίζει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διορθωθούν οι κοινωνικές αδικίες.

Την κοινή τους αγωνία αλλά και τα συγκλίνοντα σκεπτικά τους για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν σε κείμενό τους 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισαν με διαφορετικούς τρόπους για το νέο Μνημόνιο.  Οι κ.κ. Δερμιτζάκης, Διώτη, Ζαχαριάς, Ιγγλέζη, Καββαδία, Κανελλοπούλου, Καραγιαννίδης, Κατριβάνου, Κουρεμπές, Κυρίτσης, Κώτσιας, Λέβα, Μιχαλάκης, Σταματάκη, Σταμπουλή, Τζήκα-Κωστοπούλου, Τσανάκα τονίζουν την ανάγκη να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος στις συνεδριακές διαδικασίες «που πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως».

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα του τελευταίου μνημονίου είναι το ίδιο με των προηγουμένων: η υλοποίησή του. Το πρόβλημα εντοπίζεται όχι σε αυτά καθαυτά τα μέτρα, αλλά στο ότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει την πολιτική βούληση να υιοθετήσει το πρόγραμμα, όπως η ίδια διαμηνύει.