X

Στον «αέρα» η αποκρατικοποίηση των 14 αεροδρομίων

Πρόσθετες εγγυήσεις ζητούν οι Γερμανοί. Ναι σε διαπραγμάτευση αλλά για όλα απαντά το Μαξίμου.

Ant1news

Αν η Fraport επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνηθέντων, η συζήτηση θα είναι συνολική, απαντά η κυβέρνηση, καθώς οι Γερμανοί ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, ώστε να υπογράψουν τη σύμβαση για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια., ενώ ζήτημα αποτελεί και το κόστος δανεισμού.  

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως «η ολοκλήρωση της παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων, χωρίς μεταβολή των όρων που είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελούσε (για ευνόητους λόγους) ρητό όρο της συμφωνίας που προέκυψε από τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου. Η κυβέρνηση τήρησε απολύτως τα συμφωνηθέντα και χθες, 18 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ με αριθμό 240.Β/2015».

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως «αν και εφόσον η αντισυμβαλλόμενη εταιρία εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα περιορίζεται στα ζητήματα που θα τεθούν από την εταιρία, αλλά θα είναι συνολική».

Λίγο νωρίτερα είχε σημειωθεί εμπλοκή με την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς η κοινοπραξία, υπό τη γερμανική Fraport, ζητάει πρόσθετες εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά, επικαλούμενη την πολιτική αβεβαιότητα.

Η σύμβαση για την παραχώρηση των αεροδρομίων δεν έχει ακόμη υπογραφεί και η κοινοπραξία δυσκολεύεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση εξαιτίας του ρίσκου της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, θα καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια, με επισπεύδοντα το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να υπογραφεί τελικά η σύμβαση, αν και θα χρειαστεί, μεταξύ άλλων, η παράταση ισχύος της εγγυητικής επιστολής.

Με δηλώσεις εκπροσώπου της, η Fraport χαρακτηρίζει την απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής, για έγκριση της υπογραφής από το ΤΑΙΠΕΔ της σύμβασης παραχώρησης αναβάθμισης, συντήρησης, διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, «βάση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Fraport και του ΤΑΙΠΕΔ».

Παράλληλα, διευκρινίζει πως ο γερμανικός όμιλος δεν είναι σε θέση να κάνει λόγο για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων όπως και ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις.

Μετά τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Σχετικά με δημοσιεύματα για το διαγωνισμό για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την κοινοπραξία Fraport AG – Slentel Ltd η οποία επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με την ανανέωση των εγγυητικών επιστολών συνολικού ύψους €30.000.000 τον Απρίλιο 2015. Η πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ανοίγει το δρόμο για τη συγκεκριμενοποίηση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν σύντομα στην υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης.