X

«Κλειδώνει» η ημερομηνία των εκλογών

Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση του Πρωθυπουργού να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία και το μόνο που απομένει είναι ο καθορισμός της ημερομηνίας.

Ant1news

Θέμα ημερών αν όχι ωρών είναι η γνωστοποίηση της πρόθεσης του Πρωθυπουργού για προκήρυξη εκλογών και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ημερομηνία που θα επιλεγεί τελικά.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους στενούς του συνεργάτες ζυγίζοντας όλες τα ενδεχόμενα και οι εισηγήσεις που δέχεται κινούνται σε δυο διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το πρώτο σενάριο είναι οι εκλογές να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση μέσα στο Σεπτέμβριο με την 20η Σεπτεμβρίου να είναι η επικρατέστερη ημερομηνία.

Όσοι προτείνουν αυτό το ενδεχόμενο θεωρούν ότι αφενός η κυβέρνηση θα αποφύγει την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών που δεν προλάβουν να νιώσουν σε όλο τους το εύρος τις συνέπειες από τα μέτρα του νέου μνημονίου και αφετέρου δεν θα δώσουν αρκετό χρόνο στην Αριστερή Πλατφόρμα να ετοιμάσει επαρκώς ένα νέο κόμμα που μοιραία θα αντλήσει ψήφους από την ίδια εκλογική δεξαμενή.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού που εισηγούνται οι εκλογές να μετατεθούν για τον Οκτώβριο- με πιθανή ημερομηνία την 11η Οκτωβρίου- υπολογίζοντας ότι ως τότε θα έχουν εξασφαλίσει κάποια δέσμευση από τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διαχειριστεί την υπογραφή που έβαλε στο μνημόνιο 3.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εκλογές μοιάζουν αναπόφευκτες καθώς το χάσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βαθαίνει καθημερινά. Η χθεσινή συνέντευξη του κ. Λαφαζάνη στην οποία γνωστοποίησε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και κατά συνέπεια άλλοθι για να υλοποιήσει το μνημόνιο προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να δηλώνει λίγο αργότερα ότι οι «σύντροφοι» αποφάσισαν την ανατροπή της κυβέρνησης της Αριστεράς.