X

"Κλείδωσαν" οι εκλογές για 20 Σεπτεμβρίου

Προκρίνεται η 20η Σεπτεμβρίου για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Τι συζητήθηκε στην τρίωρη σύσκεψη στη Βουλή. Ποιες οι επόμενες διαδικασίες.

Ant1news

Στις κάλπες οδηγείται το Σεπτέμβριο η χώρα, καθώς φαίνεται ότι στη σημερινή τρίωρη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στη Βουλή με τη συμμετοχή υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε το μήνυμα της έναρξης των διαδικασιών.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι πήρε τις τελικές του αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει και επίσημα σε διάγγελμά του, αφού ολοκληρώσει τον κύκλο των τηλεφωνικών του επαφών και ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την απόφασή του να επισπεύσει τις εκλογές. Ήδη το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ βρίσκεται εντός του Μεγάρου Μαξίμου για να το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, για να του παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες, με την 20η Σεπτεμβρίου να θεωρείται η επικρατέστερη ημερομηνία για τις εκλογές.

Κατόπιν, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα δοθεί στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και στη συνέχει αστον τρίτο, Νίκο Μιχαλολιάκο. Αν υπάρξει αδιέξοδο, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να κάνει και μια τελευταία προσπάθεια συνεννόησης, προτού αποφασιστεί η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών.

Όλες αυτές οι διαδικασίες απαιτούν χρόνο, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι θα επιστραφούν αμέσως οι εντολές στον Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου μέσα σε ένα 24ωρο να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ορκισθεί τη Δευτέρα η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Έτσι, η Βασιλική Θάνου Χριστοφίδου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, φαίνεται ότι θα είναι η υπερεσιακή πρωθυπουργός της χώρας και πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιστορία της Ελλάδας.

Εξάλλου, στις 2.00 το μεσημέρι συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ κορυφαίος υπουργός, κατά την αποχώρησή του από τη Βουλή, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν οι εκλογές θα ανακοινωθούν σήμερα και απάντησε "Έτσι πρέπει!".