X

Αλεξιάδης: Παράταση και στην υποβολή δηλώσεων των φυσικών προσώπων

Μέχρι πότε θα μπορούν τελικά οι πολίτες να συμπληρώσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και πότε θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση τους;

Ant1news

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, προανήγγειλε ότι θα δοθεί παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα η οποία κανονικά λήγει στις 26 Αυγούστου.

Σε δηλώσεις του  σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι εκτός από την προθεσμία που δόθηκε για τα νομικά πρόσωπα μέχρι και την Παρασκευή 28 Αυγούστου, θα ισχύσει προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι και την Κυριακή 30 Αυγούστου, με πρώτη δόση τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, το ΤAXIS NET εμφάνισε σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας την Τετάρτη 19.8 και την Πέμπτη 20.8, τα οποία προβληματίζουν έντονα και ως προς την  χρονική σύμπτωση με την ανακοίνωση του Υπουργείου μια μέρα πριν (για τις φορολογικές δηλώσεις), αλλά και ως προς την δυνατότητά του να ολοκληρώσει αξιόπιστα και εμπρόθεσμα την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων το επόμενο διάστημα. "Με δεδομένο το σεβασμό και τη συμπαράσταση στα στελέχη που αγωνίζονται πέρα από ωράριο και πενθήμερο για την μηχανογραφική στήριξη του Υπουργείου, είμαι αναγκασμένος να διερευνήσω, αν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν ήταν τεχνικά ή άλλης φύσης. Στην κατεύθυνση αυτή έχω ζητήσει από χτες σχετικές εισηγήσεις από την ΓΓΔΕ και την ΓΓΠΣ", είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των πολιτών, των επιχειρήσεων και των λογιστών με ρεαλισμό και φυσικά με κοινωνική ευαισθησία. Προσπαθούμε να κινηθούμε στα περιορισμένα οικονομικά και πολιτικά πλαίσια της περιόδου. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει διαχρονικά η φορολογική πολιτική και η αναντιστοιχία της, με τη συνταγματική επιταγή για φορολογική Δικαιοσύνη. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου (από τις 20.7.15) προσπάθησα με κάθε δυνατότητα που υπήρχε, να ανταποκριθώ στα συγκεκριμένα προβλήματα του Υπουργείου, με ασφυκτικά πλαίσια χρόνου, μηχανισμών και αρμοδιοτήτων".