X

Νέα «καρφιά» Ζωής σε Τσίπρα και Παυλόπουλο

"Η κυβέρνηση επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά" είπε η πρόεδρος της Βουλής. "Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν κάνει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο" είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ant1news

Με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη συναντήθηκε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου κατόπιν αιτήματος του κ. Λαφαζάνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του η κα Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε εκ νέου εναντίον του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Όπως είπε «η κυβέρνηση επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά, μη ενημερώνοντας τη Βουλή» ενώ για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι «επέλεξε να παρασιωπά  τη διαδικασία από τη Βουλή».

Εχει ιδιαίτερη σημασία σε κρίσιμες συνθήκες να υπογραμμίζεται η δημοκρατική υποχρέωση και το θεσμικό καθήκον να θωρακίζουμε το Σύνταγμα απέναντι στα μνημόνια, είπε η κα Κωνσταντοπούλου και επανέλαβε τις αιτιάσεις της έναντι της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας: "Δυστυχώς είναι από τις οχληρές παραμέτρους της διαδικασίας ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, ότι ξεκίνησε με μία κυβέρνηση που επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά, μη ενημερώνοντας την Βουλή και την Πρόεδρό της και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρασιωπά την διαδικασία αυτή από την Βουλή".

 

Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε όσα είπε προσερχόμενος στη Βουλή, πριν από τη συνάντηση με την κα Κωνσταντοπούλου, ότι «οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τον Κανονισμό».

Ευχαρίστησε την κα Κωνσταντοπούλου και ανέφερε ότι είχε την θεσμική υποχρέωση να ενημερώσει για την κοινοβουλευτική συγκρότηση της Λαικής Ενότητας, στην κατεύθυνση της συγκρότησης αντιμνημονιακού μετώπου.

Σημείωσε, ότι είναι σημαντική η συμβολή της κας Κωνσταντοπούλου στην τήρηση του Συντάγματος και στην λειτουργία της Βουλής. Υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται υπό μνημονιακή κατοχή, το μόνο δίκαιο που ισχύει είναι το δίκαιο του μνημονίου, ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι και δεν πρέπει να παραμείνει μνημονιακή αποικία».

 

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι θα ενημερώσει εγγράφως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  για τη νέα σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Συμπλήρωσε ότι δεν τιμά κανέναν ο καινοφανής τρόπος τοποθέτησης της προεδρίας της Δημοκρατίας μέσω κύκλων. «Οι θεσμοί να έχουν την ευθύνη και το θάρρος να μιλούν ευθέως».

Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει να ενημερωθεί η Βουλή για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έγινε την επομένη του δημοψηφίσματος και οδήγησε στην αντιστροφή του αποτελέσματος. «Θα ζητήσω  όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες να έχουν γνώση όλων αυτών των στοιχείων, να γίνουν δημόσιες συζητήσεις. Οι θεσμοί δεν είναι τσιφλίκι κανενός, η Βουλή δεν διαλύεται χάριν σκοπιμοτήτων και δεν ανοιγοκλείνει».

«Η Βουλή θα λειτουργήσει όσο είναι ανοιχτή απαρέγκλιτα» είπε ο κα Κωνσταντοπούλου. «Στη διάσκεψη των προέδρων θα θέσω εκκρεμότητες εφόσον η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Αλλά η Βουλή δεν κωλύεται να συνεδριάσει για θέματα που δεν έχουν ενεργητική δράση. Αντίθετα με προκατόχους μου που δέχτηκαν βίαιο κλείσιμο της Βουλής, όπως το 2014 ή του 2009 για συμφέροντα, εγώ δεν θα αποδεχτώ τη φίμωση ή την ακύρωση της Βουλής. Τα κοινοβούλια δεν είναι σφραγίδες στα χέρια όσων αντιστρατεύονται».

Απο την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι οι θέσεις της Λαϊκής Ενότητας είναι  αντιμνημονιακές και πατριωτικές και πρόσθεσε ότι γίνονται «εκλογές εξπρές για να κρύψουν τα μνημονια».

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αγωνίστρια της δημοκρατίας. Είχαμε αγώνες στους δρόμους, ελπίζω να μας συνδέει και στο μέλλον το κοινό αγωνιστικό μέλλον.

 Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση για τις νέες δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισαν:«ουδέν σχόλιον, διότι από χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ασχολείται με την κ. Κωνσταντοπούλου».