X

Μπαράζ επαφών και συσκέψεων με το βλέμμα στις κάλπες

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μεϊμαράκη-Λαφαζάνη. Ποιον στόχο έβαλε ο Τσίπρας για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Νέα "γκρίνια" για την διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ant1news

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα κόμματα με φόντο τις εκλογές που όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει τις επαφές με πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Μετά την χθεσινή συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη ο κ. Μεϊμαράκης  συναντήθηκε σήμερα με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές είναι επιζήμιες για την χώρα» κι ότι ο Πρωθυπουργός οδήγησε εκεί τις εξελίξεις  «γιατί φοβάται την στιγμή που θα φθάσει στους πολίτες ο λογαριασμός των 14 δις», λόγω των μέτρων του τρίτου μνημονίου.

Στις 6 το απόγευμα ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε για περίπου μία ώρα και με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος μετά το πέρας της συνάντησης ξέκοψε κάθε συζήτηση για οποιαδήποτε συνεργασία με "κόμματα τα οποία έχουν ψηφίσει μνημόνια και έχουν στηρίξει μνημόνια". Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για αγεφύρωτες και χαώδεις διαφορές με τη ΝΔ, ενώ πρόσθεσε, δε, πως θα λάβει τη διερευνητική εντολή.

 

Στον «αέρα» βρίσκεται  την ίδια ώρα η συνάντηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, είχε ξεκαθαρίσει ότι προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, κάτι που επανέλαβε και μετά την χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε στις 3 το μεσημέρι έκτακτη σύσκεψη στη Βουλή με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη προκειμένου να συζητήσουν τις κινήσεις των επόμενων ημερών, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την σύσταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας "απέκλεισε" το ενδεχόμενο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές και έθεσε ως στόχο για τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει τον κορμό για την κυβέρνηση συνεργασίας που εκτίμησε ότι θα προκύψει μετά από τις κάλπες. 

Αύριο το μεσημέρι, θα γίνει, υπό την Προεδρία της Φώφης  Γεννηματά, η παρθενική συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή των βουλευτών και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος. 

Ο επικεφαλής της Λαικής Ενότητας συναντήθηκε το πρωί με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον τόσο του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως "η Κυβέρνηση παραιτήθηκε στα μουλωχτά", όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας τον οποίο κατηγόρησε ότι "παρασιωπά την διαδικασία από τη Βουλή".

Νέα "γκρίνια" για την Διάσκεψη των Προέδρων

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί και η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κατα την οποία αναμένεται νέα τοποθέτηση της Ζωης Κωνσταντοπούλου με "πυρά" εναντίον της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ματαίωση της Διάσκεψης έχει ήδη ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Κινήματος Παύλος Χρηστίδης, «όπως είναι αυτονόητο, το ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει κανένα λόγο για πραγματοποίηση της σημερινής διάσκεψης των προέδρων». Ματαίωση είχε ζητήσει και το ΚΚΕ. Στη Διάσκεψη θα μετέχουν μόνο ο Αλέξης Μητρόπουλος και η "Λαϊκή Ενότητα" του Παναγιώτη Λαφαζάνη.  

Οι νέες επιθέσεις της Πρόεδρου της Βουλής προκάλεσαν την αντίδραση του Μαξίμου αλλά και της Προεδρίας. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «τέτοιες δηλώσεις αποτελούν μηδενισμό της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης, άποψη που δεν τόλμησε να αρθρώσει η πιο σκληρή αντιπολίτευση». «Θεματοφύλακας του Συντάγματος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», καταλήγουν  οι ίδιες πηγές.

«Ουδέν σχόλιον, διότι από χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ασχολείται με την κ. Κωνσταντοπούλου» ήταν η απάντηση κύκλων της Προεδρίας.