X

WSJ: Ο κορεσμός της αγοράς προκαλεί την πτώση των τιμών του πετρελαίου

Οι ειδικοί στην ενέργεια επαναπροσδιορίζουν τις προβλέψεις τους και μιλάνε για περαιτέρω πτώση των τιμών που θα διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια.

Ant1news

 

Όταν μέσα στο 2014 η τιμή του πετρελαίου είχε ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι σήμερα η τιμή του θα άγγιζε τα 40 δολάρια. Οι ειδικοί όταν άρχισε η μεγάλη «κατρακύλα» των τιμών μιλούσαν για μια πρόσκαιρη μεταβολή της αγοράς η οποία θα εξομαλυνόταν σύντομα.

Οι προβλέψεις τους όμως δεν επαληθεύτηκαν και τώρα αναγκάζονται να τις αναθεωρήσουν λέγοντας πως η πτώση είναι πολύ πιθανό να μην σταματήσει στα 40 δολάρια ανά βαρέλι και επίσης να εικάζουν ότι οι χαμηλές τιμές θα συνεχίσουν για πολλούς μήνες ή και χρόνια.

Όπως εκτιμά η Wall Street Journal, είναι ότι όσοι έχουν μερίδιο παραγωγής στην αγορά επέλεξαν να αυξήσουν  την παραγωγή τους προκειμένου να κατακτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά αντί να περιμένουν να ανέβει η τιμή του «μαύρου χρυσού».

Τόσο η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και παραγωγοί από τη Ρωσία μέχρι το Ιράκ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και αντίξοες συνθήκες, δεν προτίθενται να μειώσουν την παραγωγή τους.

Οι Αμερικανοί πετρελαιοπαραγωγοί άφησαν άφωνους τους ανταγωνιστές τους παγκοσμίως με το να διατηρήσουν -ακόμη και να αυξήσουν κάποιοι- την παραγωγή, τη στιγμή που οι τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες βούτηξαν από 100 δολάρια το βαρέλι σε 70 προς το τέλος του περασμένου χρόνου και τώρα πια λίγο πάνω από 40.

Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αύξησε την παραγωγή της ενόψει της πτώσης των τιμών, σε μία «προληπτική», σύμφωνα με τους αναλυτές, κίνηση να κρατήσει ανταγωνιστές όπως το Ιράκ, μακριά από τους Ασιάτες καταναλωτές.

Αυτός ο ακήρυχτος… πόλεμος έχει δημιουργήσει κερδισμένους και χαμένους σε όλο τον πλανήτη. Παράδειγμα η οικονομία της Βενεζουέλας που στηρίζεται στο πετρέλαιο και έχει βυθιστεί στο χάος.

Πάντων σε ότι αφορά την χώρα μας παρατηρείται για μια ακόμη φορά το φαινόμενο η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς να μην φτάνει για διάφορους λόγους στην αντλία των πρατηρίων.