X

Βαρουφάκης: θύμα των συμβούλων και του «εγώ» του ο Τσίπρας

«Νομίζει ότι είναι ο Ντε Γκολ ή  ο Μιτεράν», συμπληρώνει. Τι λέει για το πολιτικό του μέλλον και την πιθανότητα να οδηγηθεί σε Ειδικό Δικαστήριο.

Ant1news

Πυκνά, «φίλια» (;) πυρά, εν μέσω ουσιαστικά προεκλογικής περιόδου, εξαπολύει προς τον Αλέξη Τσίπρα ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έχει επανακάμψει με σειρά συνεντεύξεων του σε διεθνή ΜΜΕ.

Όπως δηλώνει στον βρετανικό Observer ο αμφιλεγόμενος πρώην Υπουργός Οικονομικών, ο Αλέξης Τσίπρας «έχει πέσει θύμα των συμβούλων του και του «εγώ» του και έχει μετατραπεί σε έναν νέο Ντε Γκολ ή καλύτερα Μιτεράν».

«O Τσίπρας αποφάσισε να παραδοθεί στην τρόικα, αλλά να εφαρμόσει τους κανόνες τις παράδοσης, με την σκέψη ότι είναι προτιμότερο να τους εφαρμόσουμε εμείς, παρά να τους αφήσουμε στα «πιόνια» της τρόικας στην Ελλάδα, που δεν θα φέρουν αντιρρήσεις», συμπληρώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι κατά τον ίδιο πρόκειται για λανθασμένη τακτική, αφού είναι σαφές ότι «αν αρχίσεις να συμφωνείς για το ένα, θα αρχίσεις να συμφωνείς για όλα τα υπόλοιπα»

 

Δανάη: ο Γιάνης προδόθηκε

«Δεν περιμέναμε ποτέ ότι η Τρόικα θα παραδεχόταν τα λάθη της. Περιμέναμε όμως ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα έκαναν παρέμβαση, ειδικά η Άγκελα Μέρκελ», λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης, για τον οποίο ο δημοσιογράφος αναφέρει «μου ξεκαθάρισε πως ήταν μαζί με τον Τσίπρα σε αυτή την θέση, λέγοντας "είμαστε καλοί φίλοι ακόμα με τον Πρωθυπουργό". Η γυναίκα του όμως», τονίζει ο συντάκτης του Observer, «υπονοεί ότι ο άνδρας της "προδόθηκε"».

Για τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας

Αναφορικά με το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας και τις πιέσεις των δανειστών προς την ελληνική πλευρά, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει «εύχομαι να μπορούσα να πω ότι αν ήμασταν πιο ήπιοι θα είχαμε μια πιο δίκαιη συμφωνία. Δεν μπορώ να το πω αυτό και αν δει κανείς τα πρακτικά των Eurogroup θα δει ότι ήμουν ανοιχτός σε όλες τις ιδέες και ήθελα να βρεθεί κοινό έδαφος και έτοιμος για συμβιβασμό. Θα στο πω ωμά, δεν ήταν έτοιμοι να παραδεχτούν ότι τα προγράμματα που επέβαλαν στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένα».

 

Παρά τη μιζέρια "περνάμε καλά" 

Όπως σημειώνει «η Ελλάδα πτώχευσε το 2010 κι η Ευρώπη αρνείται να το παραδεχτεί από τότε γιατί η ΕΕ δεν είχε κανένα μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Και τι κάνεις όταν δεν έχεις λύση; Συμπεριφέρεσαι σαν τους θρασύτατους τραπεζίτες. Παρατείνεις τα δάνεια που είναι “κόκκινα” και προσποιείσαι ότι δεν είναι “κακά” δάνεια και δίνεις κι άλλα λεφτά. Έτσι, το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία , σε απόλυτους όρους και όχι οι σχετικούς , δόθηκε στο πιο αφερέγγυο κράτος στην ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη παραμένει σε άρνηση της πραγματικότητας, Και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι απλά να πούμε την αλήθεια στον λαό και να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε “παιδιά αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί ας βρούμε μια λογική προσέγγιση στο πρόβλημα”».

Ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνει ότι «αυτό που δεν μας συγχωρούν είναι οτι μπορούμε ακόμα να περνάμε καλά και μέσα στην μιζέρια της οικονομικής κρίσης».

"Θα χαρώ αν με δικάσουν για προδοσία"

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, που συνάντησε στην Αίγινα τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος φωτογραφήθηκε σε ουδέτερο φόντο και όχι στο πολυτελές σπίτι που διατηρεί στο νησί η οικογένεια της συζύγου του, «ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει ότι η ποινική του δίωξη δεν τον ενοχλεί καθόλου, "αν με (κατα)δικάσουν για προδοσία, θα έχει ενδιαφέρον. Γιατί θα είναι άραγε; Για το “όχι” στην Τρόικα; Για το ότι προσπάθησα να βρω Plan B; Αν το κάνουν, θα χαρώ γιατί θα τους ξεσκεπάσω εντελώς". 

 

To πολιτικό του μέλλον

Σύμφωνα με όσα είπε στον συντάκτη του Observer, δεν σκοπεύει να επιστρέψει άμεσα στην ακαδημαϊκή του ζωή, παραμένει βουλευτής και πιστός στους ψηφοφόρους του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ενταχθεί στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Μέλος κυβέρνησης μπορεί να ξαναείμαι, ναι" δηλώνει, ενώ η σύζυγος του ξεκαθαρίζει "εξαρτάται από την κυβέρνηση"», αναφέρει το δημοσίευμα.

Δεν είναι "ώρα για επανάσταση"

Η Αριστερά τα πήγε πολύ καλά, επεσήμανε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι «η οικονομική κρίση δεν είναι στιγμή για επαναστάσεις, μόνοι οι Ναζιστές, οι ρατσιστές και οι μισάνθρωποι επωφελούνται. Ας είμαστε ειλικρινείς, η αριστερά τα πήγε πολύ καλά, όχι επειδή ήταν αριστερά ή επειδή οι ψηφοφόροι μας ήθελαν σοσιαλισμό, αλλά επειδή υπογραμμίσαμε το γιατί πρέπει να σταματήσει η τακτική του συνεχούς δανεισμού. Και πιστεύω οτι ήμασταν η μόνη ελπίδα που είχε η Ευρώπη να εξυγιάνουμε το φορολογικό».