X

«Κλειδώνει» η 20η Σεπτεμβρίου για τις εκλογές

Ο ΠτΔ... δείχνει ότι θα συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών. Πιθανόν έως την Παρασκευή η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Ant1news

Η 20η Σεπτεμβρίου θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών.

Πριν "κλειδώσει" η τελική ημερομηνία, ωστόσο, το πιο πιθανό είναι να συγκληθεί τελικά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, όπως άφησε να εννοηθεί το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε απαντητική του επιστολή προς την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Την σύσκεψη των αρχηγών έχουν ζητήσει, εκτός από την κ. Γεννηματά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προσανατολίζεται στο να μην συγκαλέσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά την εξάντληση της διερευνητικής εντολής από τον πρόεδρο του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος, Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς κάτι τέτοιο δεν θεωρείτο απαραίτητο, με δεδομένη την άρνηση των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ να προσέλθουν σε αυτή τη σύσκεψη.

Πάντως, ο κ. Παυλόπουλος αναμενόταν να κάνει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς ή και συναντήσεων εάν κάποιος το ζητήσει, προκειμένου να καταγράψει τις προθέσεις τους.

Μέσα σε αυτό το φόντο, εκτιμάται ότι την Πέμπτη το βράδυ ή την Παρασκευή θα δοθεί η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου και η ορκωμοσία θα γίνει την Παρασκευή ή το Σάββατο, με παράλληλη προκήρυξη των εκλογών για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Εν όψει των επερχόμενων εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε σε θέση μάχης από τον Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο πρωθυπουργός ζήτησε καθαρή εντολή διακυβέρνησης από τον ελληνικό λαό και κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να μην παρασυρθούν σε μια κόντρα με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και μετατρέψουν τις εκλογές σε εμφύλιο της Αριστεράς.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε το αίτημα του Παναγιώτη Λαφαζάνη για συνάντηση στο πλαίσιο της τρίτης διερευνητικής εντολής, που έλαβε χθες ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα προκαλούν οι μαζικές αποχωρήσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς τα ψηφοδέλτιά του θα έχουν ηχηρές απουσίες.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνει την επίθεσή του στον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος το πρωί εξέφρασε την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά σε εκλογές διότι θέλει να χάσει και να φύγει.

Όσον αφορά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Σταύρο Θεοδωράκη με τον οποίο διαπιστώθηκαν, κατά δήλωσή του, αγεφύρωτες διαφορές, σειρά είχε σήμερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και αύριο η Φώφη Γεννηματά. Επαφές ωστόσο, έχει και με κοινωνικούς φορείς και ομάδες.