X

Πολιτική «θύελλα» για τη σύσκεψη των αρχηγών

Ποιοι ζητούν σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και ποιοι ξεκαθαρίζουν ότι θα απουσιάσουν. Ποια η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. "Κλείδωσε" η ημερομηνία εκλογών.

Ant1news

Χαρακτηριστικά θεσμικής κρίσης τείνει να προσλάβει η προεκλογική αντιπαράθεση. Οι πολιτικές βλέψεις κομμάτων και προσώπων εμπλέκουν πλέον στις κόντρες και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που εγκαλείται, ευθέως ή εμμέσως, ότι υπηρετεί τους σχεδιασμούς του Μαξίμου.

Αφορμή δεν είναι μόνο η ημερομηνία των εκλογών, η οποία φαίνεται ότι «κλείδωσε» στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά και το αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των διερευνητικών εντολών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από πλευράς του, διαβεβαιώνει ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους -πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική.

Γι αυτό, εξάλλου, ο Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζει πως δεν πρόκειται να συγκαλέσει την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην περίπτωση που δεν παραστούν όλοι, καθώς ήδη ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πάνος Καμμένος έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παραστούν σε μια ενδεχόμενη σύσκεψη.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών, ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έπειτα από τη νέα συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε επιστολή της Φώφης Γεννηματά, η οποία ζήτησε και εκείνη από πλευράς της τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, όπως και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Αντίθετα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, με δήλωση του αντιτίθεται στη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Πάντως, ο κ. Παυλόπουλος αναμενόταν να κάνει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς ή και συναντήσεων εάν κάποιος το ζητήσει, προκειμένου να καταγράψει τις προθέσεις τους. Μέσα σε αυτό το φόντο, εκτιμάται ότι την Πέμπτη το βράδυ ή την Παρασκευή θα δοθεί η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου και η ορκωμοσία θα γίνει την Παρασκευή ή το Σάββατο, με παράλληλη προκήρυξη των εκλογών για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Η πιο οξεία επίθεση στον Προκόπη Παυλόπουλο έγινε χθες από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Ραχήλ Μακρή, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι πρόσωπο της οικογένειάς του εμπλέκεται σε σκάνδαλο με εξοπλιστικά. Ως βήμα για να εξαπολύσουν τα πυρά τους, χρησιμοποίησαν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που συνεδρίασε με άδεια έδρανα. Και παρά την απουσία απαρτίας, η Πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία βίαιης προσαγωγής του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής.

Η σύγκρουση της Προέδρου της Βουλής με τους άλλους δυο πολιτειακούς θεσμούς, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, είναι η μία πρωτοφανής ιδιομορφία στο δρόμο προς τις κάλπες. Εξίσου πρωτοφανές είναι να εγκαλείται, ευθέως ή εμμέσως, η Ηρώδου Αττικού ότι ακολουθεί τους σχεδιασμούς του Μαξίμου για το χρόνο διενέργειας των εκλογών. Το τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο, καθώς ακόμη δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί οι συμπράξεις κομμάτων και τα πρόσωπα στις λίστες.

Ωστόσο, στο φουλ δουλεύουν πλέον οι κομματικοί μηχανισμοί για να σχεδιάσουν την προεκλογική καμπάνια τους, τις περιοδείες των πολιτικών αρχηγών, τα συνθήματα και τα επιχειρήματα μέχρι, αλλά και μετά την κάλπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πήχυ την αυτοδυναμία, η Νέα Δημοκρατία την πρωτιά, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και Λαϊκή Ενότητα διεκδικούν την τρίτη θέση. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διεργασίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς φέρεται έτοιμο να συνεργαστεί με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και την ΔΗΜΑΡ.