X

Έφυγε από τη ζωή ο Στέφανος Μανίκας

Νικημένος από τον καρκίνο άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ant1news

Σε ηλικία 63 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Στέφανος Μανίκας, ο οποίος έπασχε από καρκίνο.

Ο Στέφανος Μανίκας ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς σεμνούς, έντιμους και σοβαρούς πολιτικούς της γενιάς του. Ξεχώριζε για τις πρωτοπόρες ιδέες του και την ικανότητα του στα οργανωτικά και στην διαχείριση κρίσεων.

Η ενασχόληση του με την πολιτική ήταν στάση ζωής και προσφοράς στον άνθρωπο. Δεν λειτουργούσε με γνώμονα το πολιτικό κόστος αλλά το εθνικό καλό το δίκαιο και το σωστό.   

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και είχε καταγωγή από το Βασιλικό Κορινθίας.

Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και συνδέθηκε φιλικά και πολιτικά με τον Κ.Λαλιώτη και τον Δ.Ρέππα. Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και το 1974,ενω εκλέχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής.

 

Υπήρξε ο μακροβιότερος γραμματέας στην ιστορία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 1978 ως το 1984 που αποτελεί ρεκόρ σε όλη την Δυτική Ευρώπη.

 

Το 1984 εκλέγεται μέλος της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ και δέκα χρόνια αργότερα και μέλος του Ε.Γ του κόμματος. Ήταν από τα βασικότερα στελέχη της λεγόμενης ομάδας των Λοχαγών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε πολλές κρίσιμες διεργασίες και αποφάσεις του κινήματος. 

 

Από το 1985 ως το 1986 ήταν γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.

 

Το 1994 ίδρυσε τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος, μέχρι το 1996.

 

Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 1996 και βουλευτής Α' Αθηνών το 2000. Διετέλεσε υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη από το 2001 ως το 2003.

 

Στις ευρωεκλογές του 2014 είχε συμπαραταχθεί με τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη .

 

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο

"Έφυγε από κοντά μας ένας σπάνιος και ακέραιος άνθρωπος. Με μεγάλη διαχρονική προσφορά στο ΠΑΣΟΚ και την ενότητα της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης. Με αγώνες για τη Δημοκρατία, και την κοινωνική πρόοδο στο τόπο μας, αλλά και με βαθιές ανησυχίες για κάθε τι που ξεστράτιζε τις προοδευτικές  δυνάμεις από τη βασική τους αποστολή, που είναι η στήριξη πρώτα απ’ όλα των αδύναμων οικονομικά συνανθρώπων μας. Τον τιμούμε και εκφράζουμε τη μεγάλη μας θλίψη για το πρόωρο θάνατο του. Καλό ταξίδι, Στέφανε", ανέφερε σε δήλωση της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Στέφανου Μανίκα εκφράζουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Σε ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι ο εκλιπών "διακρίθηκε στους αγώνες για τη Δημοκρατία, πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ και ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση".

"Ο Στέφανος Μανίκας ήταν ο άνθρωπος που με μύησε στην πολιτική, στα πρώτα χρόνια της μεταπολιτευτικής αθωότητας", αποκαλύπτει ο Σταύρος Θεοδωράκης και συνεχίζοντας τον αποχαιρετισμό του αναφέρει "αισιόδοξος, ορμητικός αλλά και διαλλακτικός, γεμάτος ιδέες για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, για την κοινωνική δικαιοσύνη για την Ευρώπη των λαών. Ο Στέφανος Μανίκας έφυγε νέος. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν είχαν την τύχη των ήσυχων γηρατειών. Πέρασε πολλά , κέρδισε και έχασε στην πολιτική του διαδρομή. Εγώ και πολλοί σαν κι εμένα του χρωστάμε πολλά. Θα τον θυμάμαι, θα τον θυμόμαστε".