X

Ο απολογισμός του Υπουργείου Οικονομίας και τα στοιχεία για το ΕΣΠΑ

Δείτε αναλυτικά τον απολογισμό του έργου του υπουργείου. Τι δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης.

Ant1news

Πολύ σύντομα θα αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί, επεσήμανε κάνοντας τον απολογισμό της επτάμηνης θητείας του ο Υπουργός Οικονομίας.

Όπως σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης, γίνονται συνεχώς βήματα για τη χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών με στόχο την εξομάλυνση της εισροής εισαγωγών και των εξαγωγών.

Σε ότι αφορά το θέμα της διαχείρισης των "κόκκινων δανείων", ο κ. Σταθάκης είπε ότι συνεχίζονται οι επαφές με τους θεσμούς, δεδομένου ότι και αυτό το θέμα, όπως η άρση των capital control, σχετίζεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε ότι αφορά την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, ο Υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι αυτόν τον μήνα υπάρχει πολύ υψηλή απορρόφηση της χρηματοδότησης, η οποία δεν θα πρέπει να διακοπεί λόγω των εκλογών, ενώ όοπως επισημάνθηκε απο τον ΓΓ Δημοσιων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμόυ Αναφοράς δεν θα χαθούν πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Όπως αναφέρθηκε "για τη χρηματοδότηση των αυτοκινητόδρομων θα γίνει αύριο συσκεψη με στελέχη της ΕΤΕπ, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν 4 δράσεις από το νέο ΕΣΠΑ για τους μικρομεσαίους".

Αναφορικά με την παραχώρηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι προχωράει κανονικά, ενώ καυστικό ήταν το σχόλιο του όταν ρωτήθηκε για την αλλαγή στάσης του, επί υπουργίας του, αναφορικά με την χρησιμότητα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Όπως είπε "ούτε τωρα την επικροτώ, αλλά είναι μέρος της συμφωνίας. Τα συμφωνηθέντα είναι συμφωνηθέντα και θα εφαρμοστούν".

Για τις λιανικές τιμές της βενζίνης που δεν ακολουθούν την πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου σχολίασε ότι οι φόροι είναι σημαντικό ποσοστό στην τελική τιμή, αλλά γνωστοποίησε ότι ήδη διεξάγεται έρευνα στον τομέα της διακινησης γιατί εντοπίζονται μεγάλες διαφορές τιμής στην ίδια περιοχή ή από περιοχή σε περιοχή ενώ έρευνα γίνεται και για την τιμή του υγραερίου.

Απολογισμός 7 μηνών

Στον απολογισμό των δράσεών του κατά την θητεία του στο Υπουργείο Οικονομίας, ο Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε ότι βασικός στόχος ήταν η αξιοποίηση των ποροσφερόμενων πόρων από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, "ώστε μεταβούμε σε ένα καλύτερο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης αφενός με την ενίσχυση της ρευστότητας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφετέρου, μέσω της τόνωσης της απασχόλησης".

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τον απολογισμό του Υπουργείου Οικονομίας.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτιικά όσα είπε  στην Συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Σταθάκης

Δείτε ΕΔΩ τα στοιχεία για το ΕΣΠΑ που διένειμε το Υπουργείο Οικονομίας.