X

Ανοίγει ο δρόμος για προκήρυξη εκλογών

Την τελευταία διερευνητική εντολή παραδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ποιες οι επόμενες διαδικασίες μέχρι τις κάλπες.

Ant1news

Στην τελική ευθεία για την προκήρυξη εκλογών μπαίνει σήμερα η χώρα μας, μετά και την παράδοση της τελευταίας διερευνητικής εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα ενημερώσει στις 14:00 τον Προκόπη Παυλόπουλο για το αποτέλεσμα των επαφών του κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που ορίζει το Σύνταγμα.

Μετά από αυτή τη διαδικασία ανοίγει ο δρόμος για προκήρυξη εκλογών. Σήμερα δεν θα δοθεί απλά η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, αλλά θα πραγματοποιηθεί και η ορκωμοσία της.

Πρώτα όμως ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ανακοινώσει ότι από τον κύκλο των διερευνητικών εντολών δεν προέκυψε σχηματισμός κυβέρνησης και θα τους καλέσει σε σύσκεψη στο γραφείο του, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ωστόσο, δεν αναμένεται να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, καθώς οι κ.κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κουτσούμπας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προσέλθουν.

Πέραν της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, που αναμένεται να είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ακούγονται τα ονόματα των Χουλιαράκη και Μολυβιάτη για τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών αντίστοιχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Μανιτάκης προορίζεται για το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας αναμένεται να πάρει ο Αντώνης Ρουπακιώτης.

Εν τω μεταξύ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι αισθάνεται άνετα να δώσει στο λαό το λόγο να τον κρίνει για όσα πέτυχε και όσα δεν πέτυχε. Σημείωσε ότι επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση, πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσε και πως εξάντλησε και ξεπέρασε τα όρια αυτής της εντολής. Είπε ότι μετά τη 12η Ιούλη το πεδίο ήταν τελείως διαφορετικό και πως είχε την υποχρέωση να τεθεί στην κρίση των πολιτών.